V Řecku zabit 15 ranami z pistole novinář

Atény - Řecko šokovala vražda novináře, první od osmdesátých let. K činu se zatím nikdo nepřihlásil, ale podle policie použité zbraně ukazují na extremistickou skupinu Sekta Revolucionářů. Ta má na svém kontě už loňský útok na televizní stanici a otevřeně vyhrožuje politikům, policistům a novinářům.

37letý investigativní novinář a šéfredaktor aténské rozhlasové stanice Thema FM Sokratis Jolias se stal obětí své práce. Zemřel s nejméně 15 zásahy z 9milimetrových pistolí před svým bytem. Vylákali ho tam lstí dva nebo tři útočníci převlečení za bezpečnostní agenty.

Novinář se chystal zveřejnit reportáž o korupci

Řecko šokováno vraždou novináře (zdroj: ČT24)

„Slyšeli jsme sérii výstřelů. Vyšli jsme na balkón, to asi nebylo moc chytré, ale střelba ustala a pak zase začala. Ještě byla tma,“ popisuje událost sousedka Gogo Ramouová. Na místě zbylo kolem dvaceti prázdných nábojnic a nedaleko vyhořelé únikové auto. Podle munice policie soudí, že za likvidací novináře stojí tzv. Sekta revolucionářů – levicová extremistická skupina. Vyšetřovatelé ale nevylučují ani motiv pomsty za informace o podsvětí. Podle kolegů se Jolias právě chystal zveřejnit výsledky vyšetřování korupce.

„Vláda bez výhrad odsuzuje zbabělou a chladnokrevnou vraždu Sokratise Joliase. Demokracii a svobodu slova není možné umlčet, není možné ji terorizovat a není možné ji ohrožovat,“ uvedl v reakci na vraždu mluvčí vlády Giorgos Petalotis.

I když je Řecko od velkých nepokojů z prosince 2008 zvyklé na občasné pumové útoky, toto je první vražda novináře od poloviny 80. let. Tehdy guerillová skupina 17. listopad zavraždila vydavatele konzervativních novin. Sekta revolucionářů podezřelá z této vraždy zastřelila vloni v červnu policistu. Novináře obecně obviňuje z manipulování čtenáři a diváky.