Cameron se ve Washingtonu sejde s Obamou

Washington - Britský premiér David Cameron se dnes ve Washingtonu setká s americkým prezidentem Barackem Obamou. Jednání během první Cameronovy oficiální návštěvy v USA zřejmě částečně ovlivní kontroverze spjaté s britskou společností BP. Firma je zodpovědná za ropnou katastrofu v Mexickém zálivu a údajně hrála určitou roli i v propuštění libyjského atentátníka ze skotského vězení, které USA kritizují.

Cameron před odletem do Spojených států řekl, že bude s Obamou jednat o Afghánistánu, Íránu, Blízkém východě a vstupu Turecka do Evropské unie. Nevyhnou se ani katastrofě v Mexickém zálivu. Obama kvůli ekologické havárii opakovaně kritizoval BP, která se pro řadu amerických politiků stala veřejným nepřítelem. Cameron byl naopak doma kritizován za to, že se BP dostatečně nezastal.

Politici spolu mají strávit tři hodiny, tedy relativně dlouhou dobu. Přestože obě země pojí tradičně pevné vazby, Cameron dal před cestou najevo, že Londýn je ve vzájemném vztahu slabším partnerem.

David Cameron se na návštěvě Spojených států sejde také s několika senátory, kteří s ním chtějí řešit obvinění, že společnost BP lobbovala za propuštění atentátníka, který v roce 1988 stál za útokem na letadlo nad skotským Lockerbie. Loni byl z milosrdenství propuštěn kvůli konečnému stádiu rakoviny. Očekává se, že Cameron se za tento krok omluví. Britský ministerský předseda schůzku se senátory potvrdil až po jejich naléhání.

Vydáno pod