V Budapešti se setkávají premiéři zemí Visegrádské skupiny

Budapešť - V Budapešti dnes začíná zasedání předsedů vlád zemí Visegrádské skupiny, označované jako V4 – tedy Česka, Polska, Maďarska a Slovenska. Za ČR se jej účastní premiér Petr Nečas, který do maďarské metropole přijede z Bratislavy společně se svou slovenskou kolegyní Ivetou Radičovou. Vztahy čtyř zemí skupiny jsou v současnosti zatíženy sporem mezi Maďarskem a Slovenskem o dvojí občanství pro maďarskou menšinu na Slovensku. Praha se v konfliktu jasně postavila na slovenskou stranu.

Slovensko se 1. července ujalo předsednictví V4 a Praha toto angažmá podle Nečase velmi podporuje. Český premiér si ale zároveň nemyslí, že by mělo smysl práci skupiny institucionalizovat více, než je tomu dosud. Země regionu by podle Prahy měly umět dokázat působit jako silná vlivná skupina například uvnitř Evropské unie.

ČR i Slovensko vidí čtyři základní priority pro další práci V4. Kromě energetické bezpečnosti a snahy snižovat závislost zemí regionu na ruských strategických surovinách je to snaha obnovit ekonomický růst, stabilitu veřejných financí, tvorbu nových pracovních míst, například i zvyšováním důvěryhodnosti celého regionu. V4 by měla hrát roli i při vytváření nové strategie a budoucnosti EU s důrazem na ekonomickou výkonnost. Skupina má také společné zájmy směrem na východ a na Balkán.

Telefonát Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)
Vydáno pod