Vaginální gel dokáže částečně zablokovat přenos HIV

Washington - Až o polovinu může nový vaginální gel snížit riziko přenosu viru HIV. Umožňuje to takzvaný tenofovir, zjistili vědci z Centra pro výzkum AIDS v Jihoafrické republice. Právě zabránit přenosu nemoci je zásadním problémem, na který se badatelé v této zemi soustředí. Zpráva o úspěšném testu vyšla v dnešním vydání časopisu Science.

Rebeca Awiti z Kayole v Keni se sama stará o trojčata. Víc než ostatní matky si uvědomuje své štěstí, už 8 let je HIV pozitivní, její děti - Natalie, Lennox a Nicole - jsou ale zdravé. „Když byly jejich testy negativní, byla jsem hrozně šťastná. Po půl roce stejný výsledek, bylo to úžasné,“ popisuje Rebecca. Během těhotenství brala léky, které potlačují přenos nemoci, přesto je riziko vysoké.

„V Africe se ročně rodí 400 tisíc dětí s virem HIV. Musíme s tím něco udělat,“ zdůrazňuje výkonný ředitel programu OSN na prevenci HIV a AIDS Michel Sidibé. Lékaři se snaží přijít s lékem, který by přenosu nemoci efektivně zamezil. Nejen mezi matkou a dítětem, ale i mezi dospělými. Centrum pro výzkum AIDS v Jihoafrické republice teď přišlo s novou nadějí, vědci vyvinuli vaginální gel s tenofovirem - přípravkem, který zabraňuje viru, aby se množil.

Riziko přenosu kleslo až na polovinu

Dva a půl roku vědci sledovali necelou tisícovku žen. Polovina používala funkční gel, druhá placebo. Vždy 12 hodin před sexem s nakaženým partnerem a po něm. Po roce se riziko přenosu u těch prvních snížilo o polovinu, po dalším roce účinnost klesla na 39 %. „Je to poprvé, co vaginální gel vykázal podobné výsledky. Byl by to obrovský krok kupředu,“ avizuje Antony Fauci z Národního institutu pro alergie a infekční nemoci v USA.

Použití gelu má v Africe navíc jednu zásadní výhodu, ženy se mohou chránit samy. Nakažení muži totiž většinou odmítají kondom.