Somálští piráti propustili rybářskou loď a tanker

Nairobi - Somálští piráti propustili rybářskou loď a tanker s topným olejem, který s využitím této lodi unesli v březnu. Agentuře Reuters to dnes sdělil koordinátor asociace východoafrických námořních přepravců Andrew Mwangura, podle kterého bylo únoscům zřejmě vyplaceno požadované výkupné.

Posádku rybářské lodi Sakoba tvoří deset Keňanů, zbylých sedm členů pochází ze Španělska, Polska, Namibie, Kapverd a Senegalu. Podle Mwangury plavidlo zamířilo do Keni, zatím se ještě nachází v somálských vodách. Loď byla unesena v únoru a piráti ji použili k útoku na tanker UBT Ocean plující pod vlajkou Marshallových ostrovů. Tanker s 21 lidmi na palubě byl zajat nedaleko afrického ostrova Madagaskaru, na cestě ze Spojených arabských emirátů do Tanzanie.

Útoky námořních lupičů výrazně komplikují námořní dopravu v Adenském zálivu i přes přítomnost vojenských plavidel zemí EU, Ruska, USA a Číny. Piráti za unesené lodě zpravidla požadují vysoké výkupné, které v některých případech dosahuje až několika milionů dolarů. Výkupné bylo podle Mwangury zřejmě zaplaceno i v tomto případě.