Irský soud poslal Čecha na doživotí za vraždu přítelkyně

Galway (Irsko) - Čtyřiadvacetiletý Čech Jakub Fidler půjde v Irsku do vězení na doživotí. Soud ho uznal vinným z dva roky staré vraždy 19leté české přítelkyně. Uškrtil ji po hádce kvůli tomu, že si prohlížela jeho e-maily. Její rodina si přijela poslechnout vynesení rozsudku. Mladý Čech se prý k zločinu již dříve přiznal a nad svým činem vyjádřil u soudu lítost.

Tělo uškrcené devatenáctileté Češky bylo nalezeno v červenci 2008 v odvodňovacím kanále ve městečku Inverin na západě Irska, nedaleko domu, kde dívka v té době bydlela. Odsouzený Jakub Fidler k okolnostem vraždy vypověděl, že se 20. července 2008 při cestě z pláže se svou přítelkyní pohádali, protože mu prohlížela e-maily a internetové chaty. Když dorazili do domu v Inverinu, hádka skončila zavražděním dívky.

Matka oběti zaslala k soudu dopis, ve kterém podle serveru Independent.ie uvedla: „Jsem matka, která přežila své dítě, a to je situace, na kterou není žádná matka připravena.“ Svou dceru popsala jako člověka s velkým sociálním cítěním. V České republice bojovala za práva zvířat a organizovala finanční sbírku pro dětskou kliniku. I v Irsku prý působila v sociální oblasti, starala se o tělesně postiženého muže, který měl potíže se zrakem.

Oběť a její vrah Fidler se podle Independent.ie poznali již v České republice, když oba pracovali v supermarketu.

Výběr případů českých občanů odsouzených v zahraničí na doživotí:

Duben 1998 - Německý soud vyměřil trest doživotí Miroslavě Kukackové za to, že nechala v roce 1997 zavraždit svého německého manžela Otto Kukacku z Aldersbachu. Kukacková později požádala, aby si mohla trest odpykat v ČR. Krajský soud v Ústí nad Labem v červenci 2000 doživotní rozsudek potvrdil; žena byla předána k vykonání trestu do Česka.

Listopad 2000 - Český imigrant Václav Plch byl v USA odsouzen za brutální vraždu černošské matky pěti dětí Mary Stetsonové k doživotí bez možnosti omilostnění. Plch vraždil v roce 1999.

Únor 2002 - Milana Lesniaka a Bronislavu Paclovou, kteří byli zadrženi s 32,2 kilogramu heroinu na řecko-tureckých hranicích, řecký soud odsoudil na doživotí. Po odvolání jim tresty zmírnil: Lesniakovi na 20, Paclové na 18 let. Lesniak byl před třemi lety převezen do Česka, kde dostal trest patnáct let, a loni v dubnu dostal milost od prezidenta Václava Klause.

Červen 2004 - Soud ve švédské Uppsale odsoudil k doživotí českého studenta Patrika Dvořáka, který v roce 2003 ve Švédsku zavraždil českou studentku Šárku Halášovou. V dubnu 2007 bylo oznámeno, že Dvořák si trest odpyká v české věznici; Krajský soud v Praze rozhodl, že Dvořák si v ČR odsedí 15 let.

Září 2004 - V německém Hofu byl k doživotnímu vězení za vraždu odsouzen 24letý český občan Ivan L. Podle soudu v březnu 2001 zabil svého známého, 17letého německého učně, sedmi výstřely z pistole.

Prosinec 2007 - Německý zemský soud v Bonnu odsoudil českého občana Zdeňka Hrbáče (26) na doživotí za znásilnění a brutální ubodání čtrnáctileté dívky koncem srpna 2007 v Königswinteru u Bonnu. Hrbáč se po zatčení v září 2007 k činu přiznal.

Leden 2008 - Irský soud odsoudil k doživotnímu vězení Davida Brožovského (19) za znásilnění a vraždu matky dvou dětí, jíž se dopustil v září 2007 v irském Longfordu. Brožovský, jenž se k činu přiznal, má údajně v ČR dvacítku záznamů v trestním rejstříku a za krádež byl dvakrát odsouzen i v Belgii.

Únor 2008 - Soud v Manchesteru vyměřil doživotí Čechům Jiřímu Motlovi (33) a Vladimíru Brandejsovi (27) za vraždu jejich britského zaměstnavatele, majitele stavební firmy Pavaize Iqbala, jíž se dopustili v roce 2006. Motl později projevil zájem o výkon trestu v ČR a Krajský soud v Praze letos v dubnu uznal britský verdikt. O možnost odpykat trest v ČR projevil zájem i Brandejs, žádost vzal později zpět.

Září 2008 - Ke 14 doživotním trestům byl v Británii odsouzen šestatřicetiletý Čech, který v roce 2007 v Londýně brutálně znásilnil dvě Češky a jednu Slovenku. Podle tisku může odsouzený po osmi letech žaláře žádat o podmínečné propuštění.

Červenec 2010 - V Irsku byl k doživotí odsouzen Jakub Fidler (24), který podle obžaloby zavraždil svou českou přítelkyni. Tělo uškrcené devatenáctileté Češky bylo nalezeno v červenci 2008 v odvodňovacím kanále ve městečku Inverin na západě Irska, nedaleko domu, kde dívka v té době bydlela.