Brusel chce do roku 2020 o polovinu méně mrtvých na silnicích

Brusel - Evropská komise představila nový plán, který má do roku 2020 o polovinu snížit počet dopravních nehod. Loni zemřelo na silnicích v unii přes 35 000 lidí. S podobným plánem už přišla v roce 2001. Snižovat počet mrtvých při dopravních nehodách se od té doby sice daří, ale velmi pomalu.

„Na evropských silnicích každý den umírá stovka lidí,“ podotkl eurokomisař Siim Kallas. Od roku 2001, kdy si unie vytyčila za cíl zredukovat množství obětí nehod do letoška na polovinu, se podle něj podařilo zachránit již téměř 80 000 životů. Jenže avizovanou metu se ani tak plnit nedaří. O polovinu či víc mezi lety 2001 až 2009 snížily počty jen Lotyšsko (54 procent), Španělsko (53 procent) a Estonsko s Portugalskem (v obou případech 50 procent).

Slovensku patří v tomto směru díky snížení o 43 procent sedmá příčka. Česko ale figuruje až na 20. pozici. Na milion obyvatel v roce 2001 připadlo v ČR 130 mrtvých, zatímco v roce 2009 to bylo 87. To představuje pokles o 32 procent. Průměr v EU činil 36 procent. Pro letošek se očekává, že překročí 40 procent.

Investice do vývoje bezpečnosti vozů

„Množství obětí a zraněných na našich (EU) silnicích je ale stále nepřijatelné,“ řekl obecně eurokomisař. Brusel se podle něj v této souvislosti zabývá mimo jiné tím, jakými auty lidé jezdí, i tím, kde a jak jezdí. Ve snaze dosáhnout cíle zredukovat množství obětí o polovinu v příštích deseti letech komise stanovila dílčí cíle. Chce například konkrétně posílit vývoj bezpečnějších vozů, zlepšit bezpečnostní opatření pro nákladní i osobní automobily, posílit výcvik nových řidičů či se víc zaměřit na řidiče motocyklů. Jednotlivá opatření budou přicházet v příštích měsících a letech.

Komise také zdůraznila, že nehody a jejich dopady představují významnou věc i z ekonomického hlediska. EK odhaduje, že hospodářské náklady nehod pro společnost dosahují každý rok kolem 130 miliard eur.