Na noční obloze se objevují první padající hvězdy

Praha - Na noční obloze se objevují první „padající hvězdy“ - Perseidy. Roj vyvrcholí v noci na 13. srpna, kdy bude létat mezi 01:30 a 04:00 až sto meteorů za hodinu. Perseidy jsou typicky letním prázdninovým rojem. Letos jsou aktivní od 17. července do 24. srpna. Dobrou zprávou je, že Měsíc svým svitem nebude pozorování rušit, protože je 10. srpna v novu. I proto letos astronomové hodlají Perseidám věnovat mimořádnou pozornost, bude-li jim přát počasí.

V Česku organizuje a pořádá pozorování aktivit meteorických rojů Společnost pro meziplanetární hmotu, která je součástí České astronomické společnosti. Od 7. do 15. srpna bude ve spolupráci s hvězdárnami ve Valašském Meziříčí a Vsetíně na meteorologické stanici Maruška v Hostýnských vrších sledovat meteory vizuálně i videokamerami. Společnost spolupracuje s dalšími pozorovateli, a to i na Slovensku.


Zdánlivé místo, odkud budou na obloze meteory vylétat všemi směry, se nazývá radiant a lze ho najít v horní části souhvězdí Persea, podle kterého se roj jmenuje. Pozorovat je ale možné i meteory z jiných směrů. Do atmosféry Země totiž pronikají i meteory jiných rojů, které mají radianty v souhvězdích Labutě, Vodnáře, Kozoroha a Jižní Ryby. Jejich aktivita je ale podstatně nižší. V maximu jich je možné spatřit asi pět až 15 za hodinu. Při troše štěstí je možné zahlédnout i náhodné meteory, které mohou do zemské atmosféry zabloudit kdykoliv a kdekoliv.