Kryt na ropném vrtu pod dohledem, na plážích zlepšení

Houston (USA) – Prosakování ropy z mořského dna kolem zničeného vrtu v Mexickém zálivu s ním nemusí mít žádnou souvislost, řekl americký vládní zmocněnec pro dohled nad havárií Thad Allen. Bublinky plynu a malé množství ropy se objevily také na uzávěru. BP by ho chtěla nechat utěsněný, dokud vrt definitivně nezabetonuje. Plán se ale může měnit podle aktuálního vývoje.

Podle americké agentury AP je na plážích při Mexickém zálivu od minulého čtvrtka, kdy se proud unikající ropy díky krytu zastavil, očividně patrné zlepšení. Agentura cituje obyvatele alabamského Huntsvillu, podle nichž je situace na plážích ve srovnání se stavem před měsícem lepší. „Páchlo to tu jak ve staré garáži, ale teď je situace lepší,“ řekl agentuře obyvatel obce Bob Broadway.

Ropa do Mexického zálivu vytékala téměř tři měsíce od 20. dubna, kdy výbuch těžební plošiny Deepwater Horizon zničil podmořský vrt a zabil 11 dělníků. Surovina zasáhla americké pobřeží od Texasu po Floridu a způsobila nejhorší ekologickou havárii v dějinách Spojených států.

Firma BP oznámila, že dosavadní práce na utěsnění poškozeného vrtu a likvidaci škod ji stály bezmála čtyři miliardy dolarů (téměř 80 miliard korun). Firma vyplatila 207 milionů dolarů (asi čtyři miliardy korun) odškodného za způsobenou újmu. Celkem bylo proti BP podáno 116 000 žalob.