Do Japonska přijela bývalá severokorejská agentka - kdekdo jí přeje smrt

Tokio - Za mimořádných bezpečnostních opatření přiletěla do Japonska bývalá agentka severokorejské tajné služby Hyon-hui Kimová. Má na svědomí 115 lidí z jihokorejského letadla, které v roce 1987 zničila bombou. V Japonsku se setká s rodinami mužů a žen, které unesli Severokorejci v 70. a 80. letech - s mnoha z nich se při svém výcviku setkala. Pozváním Hyon-hui Kimové chce Tokio upoutat pozornost, pomoci uneseným a zachránit ty, kteří ještě žijí, vysvětlil japonský vicepremiér Jošito Sengoku.

Kimová může o životě prominentů v KLDR hodně vyprávět. Dcera diplomata cestovala do zahraničí a hrála v prvním barevném severokorejském filmu. Na univerzitě ji zlákala tajná služba. Před 21 lety si Kimová za útok na letadlo vyslechla trest smrti. I když pak dostala milost, tisíce lidí by ji nejraději viděly mrtvou. Smrt jí stále přejí příbuzní těch, které jako tajná agentka zabila, i samotný severokorejský režim. Po zatčení totiž veřejně popsala, co se na severu poloostrova děje - včetně výcviku teroristů. Japonsky je učili rodilí mluvčí; komanda je unášela z japonského pobřeží a pak jim diktátorský režim slíbil život za spolupráci. I Kimovou učili v tajném výcvikovém táboře tři roky japonštinu právě lidé unesení speciálními severokorejskými komandy.

Japonsko chce pozváním Kimové upoutat pozornost, pomoci uneseným a zachránit ty, kteří ještě žijí. Dostat ze Severní Koreje Japonce unesené před dvaceti a více lety ale nebude lehké. Diktátor Kim Čong-il podle mnohých náznaků připravuje předání moci do rukou svého nejmladšího syna a režim je nestabilní. Mocenské struktury podle politologů bojují o moc a jsou schopny dělat nepředvídatelné kroky. V březnu severokorejské námořnictvo torpédovalo jihokorejskou válečnou loď, Pchjongjang dlouhodobě blokuje mezinárodní rozhovory o svém jaderném programu. Teď navíc čínské zdroje prozradily, že režim nechal popravit Kwon Ho-onga, muže který byl odpovědný za dialog s Jižní Koreou. Popravčí četa ho zastřelila za politické chyby. Co a kdy měl konkrétně udělat, je zahaleno tajemstvím.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)
Vydáno pod