Chorvatské pláže znovu brázdí čeští policisté - už třetím rokem

Záhřeb - Už potřetí vyrazili v létě do Chorvatska kromě statisíců českých turistů i čeští policisté, kteří mají návštěvníkům zajistit větší komfort. Na jadranském pobřeží působí na pozvání záhřebské vlády, která platí i příslušné výdaje. Policisté mají Čechům pomoct zvládnout nebezpečí, které přináší mnohasetkilometrová cesta na dovolenou a pobyt v cizím prostředí. Podle oficiálních čísel do Chorvatska každoročně míří 600 až 800 tisíc Čechů.

Dvoučlenné týmy českých policistů letos operují ve městech Omiš a Šibenik nedaleko Splitu. Právě do této oblasti zamířilo v posledních letech nejvíc Čechů, kteří tu tvoří až 60 procent turistů. Čeští strážci zákona přijeli na chorvatské pobřeží beze zbraní, nemají tu žádné pravomoci. Čechům ale mohou nabídnout znalost chorvatštiny, zprostředkovat kontakt s chorvatskými kolegy a s místními úřady. Češi tu totiž v naprosté většině nejsou pachateli, ale oběťmi zločinů - ať už jde o drobné krádeže nebo ztrátu dokladů.

Letos už v Chorvatsku zahynuli tři Češi, všichni při autonehodách. Specialitou českých řidičů je totiž mnohahodinová jízda bez odpočinku. Českým policistům v Chorvatsku na stůl pravidelně přicházejí zprávy o dopravních nehodách zaviněných únavou nebo mikrospánkem.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Čeští policisté slouží na jadranském pobřeží 14 dní, pak je vystřídá jiný tým. V Chorvatsku budou působit až do konce turistické sezony.