Rusko chystá stavbu nového kosmodromu Vostočnyj

Koroljov (Rusko) - Rusko v příštích třech letech investuje 810 milionů dolarů (skoro 16 miliard korun) do výstavby nového kosmodromu v Amurské oblasti na ruském Dálném východě. Kosmodrom Vostočnyj má být postaven za tři roky a má sloužit nejen vojenským, ale především civilním účelům. Oznámil to ruský premiér Vladimir Putin. Nový kosmodrom by se měl stát konkurentem kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu, za jehož pronájem Rusko ročně platí asi 115 milionů dolarů. Současný pronájem by měl skončit v roce 2050. Z kosmodromu Vostočnyj by měly startovat bezpilotní lety od roku 2015 a lety s lidskou posádkou od roku 2018.

Rusko si tímto způsobem chce zachovat svůj podíl na rychle se rozšiřujícím světovém trhu vypouštění kosmických raket a lodí. Stejně jako v sovětských dobách Rusko loni dominovalo v celkovém objemu startů kosmických raket - uskutečnilo 37 procent ze 78 startů kosmických raket ve světě. Ale jak se světový kosmický trh stále více orientuje na komerční starty, Rusko musí čelit velké konkurenci v Evropě, v Asii i ve Spojených státech.

„Chtěl bych zdůraznit, že naším úkolem je posílit postavení Ruska na globálním trhu vesmírných služeb, kde musíme být konkurenceschopní,“ řekl Putin.

Vostočnyj má být neskonale modernější než Bajkonur

Podle šéfa ruské vesmírné agentury Roskosmos Anatolije Perminova Rusko doufá, že v roce 2015 bude zajišťovat nejméně 15 procent celkových světových vesmírných služeb. Kolik jich Rusko zajišťuje v současné době, ale neřekl. Perminov také tvrdí, že nový kosmodrom Vostočnyj se v ničem nebude podobat Bajkonuru. Bude prý neskonale modernější. Kromě odpalovacích a startovacích ramp na něm mají být vzletové a přistávací dráhy a také kosmické výrobní komplexy.

O výstavbě nového ruského kosmodromu bylo rozhodnuto už v roce 2007, kdy byl v Rusku na vrcholu ekonomický boom. Projekt však zpozdila následná světová finanční krize a hlavně prudký pokles příjmů Ruska z exportu ropy a dalších surovin.