V Rusku bují byznys s padělanými vysokoškolskými diplomy

Moskva - Třetina vysokoškolských diplomů, které v Rusku bývají podmínkou slušnějšího zaměstnání, je padělaná. Upozornil na to list Izvěstija, podle něhož i ministerstvo vnitra připouští, že třetina jeho zaměstnanců má doklady o vzdělání falešné. Vlnu padělaných diplomů zvedá skutečnost, že v Rusku dosud neexistuje žádná komplexní databáze dokladů o dosaženém vzdělání, respektive tyto důvěrné údaje jsou zatím přístupné jen tajným službám. Vlna padělků zřejmě opadne až okolo roku 2012, kdy má být dokončena databáze vysokoškolských diplomů dostupná zaměstnavatelům.

Největší zájem je podle expertů o padělané diplomy právnických fakult, protože tak lze získat lukrativní místo ve velké firmě či se stát policejním důstojníkem. Následují lékařské diplomy.

Izvěstija:

„Padělky lze prakticky volně koupit. Stává se, že lidé, kteří nestudovali jediný den, pilotují letadla či provádějí chirurgické operace.“

Výroba padělků se přeměnila v byznys a zhotovitelé diplomů slibují uspokojit každý rozmar klienta. Reportér listu, který se rozhodl jeden z inzerátů prověřit, mohl diplom pilota z uljanovské školy získat už za 17 tisíc rublů (necelých 11 tisíc Kč), splatných kurýrovi při převzetí dokladu. Za další peníze padělatel sliboval „upravit“ doklady osvědčující praxi, bez níž by se novopečený pilot sotva dočkal uplatnění. Podle odborníků by sice takový pilot sotva uspěl u velké letecké společnosti, ale u menších by mohl mít šanci.

Známý se i tak stal případ falešného leteckého dispečera, který více než čtyři roky naváděl letadla na přistání v Surgutu. V roce 2006 byl odsouzen starosta Archangelsku za to, že si o dva roky dříve koupil padělaný diplom. Před třemi lety musel potichu opustit vysoké místo v kultuře náměstek s diplomem školy, na níž nikdy nestudoval. Jeden z federálních soudců zase předložil doklady o vzdělání z neexistují školy a v Rostově na Donu se na padělaný diplom jedné z kantorek přišlo až poté, co byla vyznamenána titulem „nejlepší učitelka roku“. Odhaduje se, že falešný diplom má každý třetí policista. Loni v květnu se v Uljanovsku přišlo na „lžidoktora“, který půldruhého roku operoval děti. Před pár dny byl v Moskvě odhalen pedagog, který s falešným diplomem devět měsíců vyučoval adepty rehabilitačního lékařství. Poměry podle listu ilustruje, že podle Ligy na ochranu pacientů vinou chyb lékařů každým rokem v zemi umírá na 50.000 lidí.

Podle Všeruského vzdělávacího fondu až čtvrtina specialistů při přijetí do práce předkládá padělané doklady. Diplomy, které jsou k mání v moskevském metru, lze sice snadno odhalit dotazem u příslušné školy (s výjimkou Čečenska, kde archivy shořely za válek), ale padělatelé už přišli na trik, jak překážku zdolat. Stačí prý jen udělat si kopii diplomu, ověřit si ji u notáře a nový zaměstnavatel se obvykle spokojí s notářskou pečetí. Anebo si zajistit, že falešný diplom ověří jako pravý i rektor za úplatek sahající v přepočtu od 100 tisíc do 800 tisíc korun - podle reputace univerzity.

Vydáno pod