V Rumunsku exhumovali ostatky manželů Ceaušeskových

Bukurešť - V Rumunsku dnes byly na žádost pozůstalých exhumovány ostatky někdejšího rumunského diktátora Nicolae Ceaušeska a jeho ženy Eleny. Jejich příbuzní totiž pochybují, že pár byl pohřben na bukurešťském hřbitově Ghencea. Tým patologů a pracovníků hřbitova vyzvedl dřevěné truhly s Ceaušeskem a jeho manželkou z hrobů. Vědci poté odebrali z těl vzorky a ostatky opět pohřbili. Proces exhumace trval více než dvě hodiny. Podle úřadů bude třeba na výsledky genetických testů počkat až půl roku.

Dnešní nečekaná exhumace ukončila pětiletou soudní bitvu. Hřbitov byl po příjezdu novinářů uzavřen, přítomné osoby držely bezpečnostní hlídky stranou. Pracovník hřbitova Cornel Muntean vypověděl, že diktátor byl oblečen v tlustém šedém kabátu.

Ceaušeskovy ostatky byly zachovány lépe než ostatky jeho ženy, řekl zeť páru Mircea Oprean, který byl exhumaci přítomen. Opreanova manželka a Ceaušeskova dcera Zoia zažalovala v roce 2005 ministerstvo obrany. V žalobě tvrdila, že pochybuje, zda byli její rodiče na zmíněném hřbitově pochováni. V roce 2006 Zoia zemřela na rakovinu a případu se ujal její bratr Valentin. Ten je dnes ve svých 62 letech jediným Ceaušeskovým žijícím potomkem.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Ceaušescu vládl v Rumunsku 25 let, na konci roku 1989 byl zadržen a den po Štědrém dni spolu s manželkou Elenou odsouzen za genocidu k trestu smrti a ihned popraven. Změnu režimu provázela v Rumunsku na rozdíl od jiných východoevropských států vlna násilí. Ve střetech mezi demonstranty a vládními jednotkami v prosinci 1989 zahynulo zhruba 1 100 lidí.