Rusové sympatizují s „partyzány“ bojujícími s policií

Moskva - Důvěra Rusů v policii zůstává velmi nízká a sympatiím veřejnosti se naopak těší „lidoví mstitelé“ bojující se strážci pořádku. Podle státní agentury VCIOM více než čtyři pětiny Rusů podezírají policisty, že jsou ochotni porušovat zákony; podle třetiny dotázaných přestupují zákon pravidelně, pětina jim vytýká špatnou práci a další pětina špatný vztah k lidem.

Veřejnost je roztrpčena v důsledku série skandálů, které policii pronásledují od loňského jara, kdy policejní náčelník v jedné moskevské samoobsluze bezdůvodně zastřelil dva lidi a dalších sedm zranil. Od té doby se o policejním násilí, svévoli a korupci lze v novinách dočíst téměř denně. Reakcí není jen nedůvěra.

V pondělí v Orlu v centrálním Rusku neznámí pachatelé zaútočili zápalnými lahvemi na policejní stanici, jen tři dny po pumovém útoku na místní prokuraturu. Na místě činu zanechali letáky Udělej to jako my, udělej to lépe než my! Vyšetřovatelé z útoků, které si nevyžádaly oběti, podezírají nacionalisty, kteří zřejmě mají na svědomí i obdobné útoky v jiných regionech. Ty se množí od rozruchu, který na přelomu května a června vyvolala na Dálném východě skupina „partyzánů“ krátkou záškodnickou válkou s dvěma mrtvými a čtyřmi zraněnými strážníky. „Partyzáni“ po několik dní unikali zátahům, než byli dopadeni. Mezitím na svou stranu získali sympatie části veřejnosti tvrzením, že se prý jen mstili policistům za týrání, které osobně zakusili.

Rozhovor s Karlem Svobodou (zdroj: ČT24)

Podle průzkumu nezávislého střediska Levada akce „mstitelů“ získaly podporu více než pětiny veřejnosti. V Moskvě se gang těšil sympatiím dokonce u 46 procent dotázaných. Ministerstvo vnitra se snaží situaci čelit kroky jako zveřejňováním „kalendáře hrdinných skutků“ strážců pořádku, nebo návrhem zákona, který by ještě více zvýšil ochranu policistů ve službě před urážkami a dalšími ústrky, i když už nyní za takové napadení hrozí vysoké pokuty i vězení.