Fotbalový míč s čepicí argentinské trestance neuhlídal

Buenos Aires - Dva vězni utekli z argentinského vězení v provincii Neuquen, které v tu dobu hlídala jen atrapa skutečného strážce: na strážní věži byl nastrčen pouze obyčejný fotbalový míč s hlídačskou čepicí. Kromě toho zde už řadu měsíců nefunguje kamerový systém. Podle jednoho ze zaměstnanců Nestora D'Abrama nemá věznice na dostatečné zabezpečení peníze.

Věznice nemá na opravu kamerového systému a může si dovolit obsadit personálem jen dvě z 15 strážních věží. Do jedné ze zbylých věží proto hlídači naaranžovali míč s čepicí, aby si vězni mysleli, že jsou sledováni. Falešný hlídač prý dostal jméno Wilson podle míče, který dělal společnost Tomu Hanksovi ve filmu Trosečník.

Uprchlí trestanci Walter Pozo a Cesar Andres si odpykávali trest za ozbrojené přepadení. Za krátkou dobu měli být propuštěni na svobodu, a byli proto odsunuti do křídla s menší ostrahou.

S nedostatkem peněz se potýká řada argentinských věznic. Vedení věznice v Neuquenu doufá, že nejnovější případ zalarmuje politiky a alespoň je donutí neutěšenou situaci řešit.