Dokud se nezastaví výstavba osad, nemá Palestina motivaci k jednání

Praha/Jeruzalém – Blízkovýchodní mírový proces se stal jedním z největších diplomatických oříšků posledních dvaceti let. V posledních měsících však jednání ustrnula na mrtvém bodě, žádná ze stran totiž nechce ustoupit ze svých požadavků a dosáhnout kompromisu. Palestinci s Izraelci nyní jednají pouze nepřímo přes amerického prostředníka. Tento týden se v Egyptě také sešel izraelský premiér Benjamin Netanjahu s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem.

„Chceme, aby se na jednáních podíleli i Američané,“ vysvětluje palestinský politik Nabil Amr, bývalý poradce Jásira Arafata. „Kdybychom zahájili jednání nyní, o což žádá premiér Netanjahu, tak bychom Američany z rozhovorů neutralizovali,“ dodává.

Podle něj je právě mezinárodní role během jednání klíčová, protože může proces rozvíjet správným směrem: „Palestinci mají již dost toho, že se jednalo 20 let bez výsledku. Jednali jsme s Izraelci tisíce hodin o jednotlivých tématech na programu, nyní potřebujeme politické rozhodnutí. Potřebujeme efektivní americkou a mezinárodní roli, abychom přemostili propast mezi Izraelci a Palestinci a abychom dosáhli reálného kompromisu mezi oběma stranami.“

Studio ČT24 s Nabilem Amrem (zdroj: ČT24)

Nabil Amr o mírovém procesu:

„Nejraději bych zapomněl na dvě desetiletí jednání a začal bych od tohoto okamžiku od začátku.“

Jednou z největších překážek jednání je budování osad v Jeruzalémě a na Západním břehu Jordánu: „Jestliže je Izrael připraven vyřešit problém s Palestinou, jestli chtějí dosáhnout kompromisu, musí přestat s osidlováním. Kdyby Izrael zastavil budování nových obydlí a zasedl k jednacímu stolu, bylo by to pro Palestince obrovským povzbuzením a dobrým výchozím bodem pro jednání,“ míní Amr.

Izrael ale naproti tomu vidí v budování osad jednu z možností, jak tlačit Palestince k dosažení dohody. Nabil Amr tomuto stanovisku nerozumí: „Musíme si uvědomit, že výstavba osad je nelegální. Musíme vidět změnu izraelské politiky, bez ní není možné dosáhnout kompromisu.“ Zatímco tedy Izrael s budováním nových domů skončit nehodlá, Palestinci v tom naproti tomu vidí velkou zábranu pro začátek seriózního jednání. Mírový proces proto strnul v začarovaném kruhu. „Zatím není nic, co by motivovalo Palestince k přímému jednání s Izraelem,“ dodává Amr.

Osada Nokdim
Zdroj: ČT24