Irácká válka je nezákonná, míní britský vicepremiér

Londýn - Místopředseda britské vlády Nick Clegg dnes řekl, že útok na Irák v roce 2003 byl nezákonný. Podle agentury Reuters, která o tom informovala, tak vystavil novou britskou vládní koalici tlaku, aby postoj k irácké válce vyjasnila. Clegg je liberální demokrat, předseda vlády David Cameron konzervativec.

„Možná jednou, a možná budeme musit počkat na jeho (Strawovy) paměti, by mohl složit účet za svou roli v nejkatastrofálnějším ze všech rozhodnutí, kterým je ilegální invaze v Iráku,“ prohlásil Clegg v parlamentu, kde zastupoval Camerona, který je v USA. Střetl se tam slovně s labouristou Jackem Strawem, který byl v době útoku ministrem zahraničí.

Cameron, stejně jako většina jeho strany, invazi podpořil. Cameronova mluvčí řekla, že Clegg vyjadřoval jen svůj názor. Jaký je přesně postoj vládní koalice k irácké válce, nesdělila.

Na naléhavé otázky novinářů na tiskové konferenci, zda tato slova vyjadřují vládní politiku nebo názor sdílený Cameronem, vládní mluvčí řekla: „Místopředseda vlády má nárok na vlastní názor. Nemyslím, že koaliční vláda má nějaký specifický názor na legálnost irácké války.“ Británie v ní byla hlavním spojencem Spojených států, které ji začaly.