V Haagu se opět řeší oprávněnost jednostranného vyhlášení Kosova

Haag - Mezinárodní soudní dvůr v Haagu má dnes rozhodnout o tom, jestli Kosovo mělo právo vyhlásit nezávislost na Srbsku. Došlo k tomu v únoru 2008 a mezi Srbskem a Kosovem od té doby vládne velké napětí. Obě strany očekávají od soudců v barvách OSN rozhodnutí ve svůj prospěch. Srbové nezávislost Kosova odmítají. Argumentují tím, že Kosovo porušilo dohody, které stanovily, že se otázka Kosova musí vyřešit dialogem obou stran. K tomu ale nedošlo.

„Srbové jsou obětí mezinárodního spiknutí, Bělehrad nikdy neuzná nezávislost Kosova,“ prohlásil Dragan Todorović, poslanec srbského parlamentu. Kosovo se brání, že jen málokdy v historii státy vznikaly po vzájemné přátelské dohodě obou sousedních národů. Před nedávnem navíc odmítlo nabídku Srbsko o vyřešení přetrvávajících národnostních třenic. Srbové nabídli Kosovu výměnu území, premiér Hasim Thaçi však takovou možnost označil za špatný nápad.

Kosovo s převážně albánským obyvatelstvem jednostranně vyhlásilo nezávislost v únoru 2008. Nový stát doposud uznalo 69 ze 192 členských států OSN, včetně USA a většiny členských zemí Evropské unie. Mezi zeměmi, které autonomii neuznaly, je také pět členských států Evropské unie. Česko tak učinilo v květnu 2008. S kosovskou samostatností naopak nesouhlasí kromě Srbska například Slovensko a Rusko.