Čad i přes mezinárodní zatykač súdánského prezidenta nevydá

Ndjamena/Chartúm - Středoafrická republika Čad odmítla zatknout a vydat súdánského prezidenta Umara Bašíra obviněného z genocidy a válečných zločinů. Zatykač na něj vydal Mezinárodní trestní soud v Haagu kvůli násilnostem v západosúdánské provincii Dárfúr. Tamní konflikt stál podle OSN životy tří set tisíc lidí.

Návštěva Čadu je první zahraniční návštěva súdánského prezidenta od chvíle, co k jeho obviněním minulý týden přibylo i to z genocidy. Umar Bašír cestoval po spřátelených zemích bez obav ze zatčení už od loňska, od prvních obvinění - z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Čad si teď ale komplikovat vztahy se svým sousedem nehodlá.

„Nikdy jsem neviděl, aby byl úřadující prezident během své cesty zatčen hostitelskou zemí. Čad je suverénní a nezávislý stát, nejsme podřízeni soudním nařízením mezinárodních institucí,“ argumentuje čadský ministr vnitra Ahmat Mahamat Bachir. Mezinárodní trestní soud nemá žádné páky, jak donutit členské státy, aby podezřelé vydaly. Komentátoři mluví o propagandistickém vítězství súdánského prezidenta a lidskoprávní organizace o promarněné příležitosti.

Čad může být „zemí poskytující útočiště podezřelému válečnému zločinci“

Čad riskuje, že se stane prvním členským státem ICC (Mezinárodní trestní soud), který získá ostudný titul země poskytující útočiště podezřelému válečnému zločinci.

Prezident Bašír má ale v Čadu své želízko v ohni. Tamního prezidenta Débyho podporoval už v roce 1990, kdy se při převratu chopil moci. Obě země sice vedly spory o konflikt v Dárfúru a Súdán Čad obviňoval z podpory povstalců, letos ale neshody urovnaly. Střety v západosúdánské provincii vypukly v roce 2003, podle OSN si vyžádaly přes 300 000 mrtvých a na 2,5 milionu lidí muselo opustit své domovy. Umar Bašír tvrdí, že počty obětí jsou nafouknuté. Svůj podíl na válečných zločinech odmítá.