KLDR považuje cvičení USA a Jižní Koreje za hrozbu pro region

Pchjongjang - Plánované americko-jihokorejské vojenské cvičení je podle KLDR hrozbou pro bezpečnost tamního regionu. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na severokorejského diplomata. Manévry by měly začít už tuto neděli. Washington a Soul tvrdí, že mají odradit Pchjongjang od případného vojenského útoku. Napětí na Korejském poloostrově roste od březnového potopení jihokorejské fregaty, kterou zasáhlo severokorejské torpédo.

„Takováto cvičení představují velkou hrozbu nejen pro mír a bezpečnost na Korejském poloostrově, ale i pro bezpečnost a mír ve světě,“ prohlásil severokorejský činitel Ri Tong-il. Zároveň dodal, že pokud mají USA skutečný zájem na tom, aby se Korejský poloostrov zbavil jaderných zbraní, měly by se spíše snažit o co nejrychlejší obnovu šestistranných rozhovorů, než aby pořádaly vojenská cvičení.

Ri své poznámky pronesl po bilaterálním setkání ministrů zahraničí Číny Jang Ťie-čch'a a KLDR Pak Ui-džona v předvečer zasedání zemí ASEAN, na které byla pozvána i americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Šéfka americké diplomacie ve středu v jihokorejské metropoli Soulu ohlásila nové ekonomické sankce proti Severní Koreji. Podle ní tím USA chtějí bránit KLDR, aby šířila zbrojní materiál, zejména jaderný, financovala svoje zbrojení a dopouštěla se „dalších provokačních činů“.

KLDR se prý bojí útoku ze strany USA 

Čtyřdenních manévrů se zúčastní dvě desítky lodí, dvě stovky letadel a 8 000 vojáků. USA nasadí mimo jiné letadlovou loď USS George Washington a moderní stíhačky typu F-22 Raptor. KLDR manévry ostře kritizovala a označila za přípravu útoku proti ní. Obavy projevila i Čína.

Washington a Soul vyzvaly Pchjongjang, aby přijala odpovědnost za březnové potopení jihokorejské válečné lodi, při kterém zahynulo 46 námořníků. KLDR popírá, že by byla za incident odpovědná, i když vyšetřování ukázalo, že zkázu plavidla způsobilo severokorejské torpédo. Ministryně nevyloučila obnovu šestistranných rozhovorů o energetické pomoci KLDR výměnou za zmrazení jejího jaderného programu, pokud by se Pchjongjang začal chovat smířlivě. Jednání přerušila KLDR loni pokusným odpalováním balistických raket. Země je navíc zasažena již sérií sankcí OSN po dvou jaderných zkouškách v letech 2006 a 2009.