Na protest proti špatným podmínkám si vězni v Kazachstánu prořízli břicho

Astana - Několik desítek vězňů si na protest proti nelidským podmínkám věznění v jednom z pracovních táborů ve středoasijském Kazachstánu prořízlo břicho. O hrůzném protestu odsouzených, jenž se odehrál včera, dnes informovala kazašská média. Podle oficiální zprávy generální prokuratury Kazachstánu bylo s řeznými ranami na břiše hospitalizováno 37 vězňů.

Vězeňský tábor v severokazašské stepi, který podle kazašské agentury KazTAG nese název EC-164/4, je v zemi proslulý tvrdým zacházením s vězni. Vězeňská správa středeční incident potvrdila, nicméně uvedla, že žádné požadavky zranění vězňové nevznesli. V ohrožení života prý není nikdo z nich.

Matka jednoho z vězněných kazašskému vysílání Rádia Svoboda řekla, že stav některých trestanců je po hromadném protestu vážný, ale úřady jim neposkytují náležitou lékařskou pomoc. Hromadné sebepoškození mělo být projevem protestu proti tomu, že vedení pracovního tábora zabránilo vězňům podat oficiální stížnost na kruté životní podmínky.

Podle kazašských opozičních médií nejde o první případ podobného protestu. Počátkem letošního června si prořízlo břicho pět vězňů pracovního tábora AK 159/6 nedaleko Karagandy v centrálním Kazachstánu. Během vyšetřování se jeden z nich oběsil.