Bílé miminko narozené černošským rodičům zamotává hlavu genetikům

Londýn - Blonďaté dítě s bílou pletí a modrýma očima se v Británii narodilo černošskému manželskému páru z Nigérie. Odborníci na genetiku si nedovedou vysvětlit, proč se v rodině Benjamina a Angely Ihegborových, kde nejsou žádní bílí předci, narodilo úplně bílé dítě. Holčička není albínka a Ihegborovi už mají dvě černošské děti. Mimořádně neobvyklá je hlavně světlá barva vlasů malé Nmachi. Dokonce ani mnoho blonďatých dětí nemá při narození světlé vlásky.

Bílé novorozeně šokovalo rodiče, kteří mají již dvě černé děti. Čtyřiatřicetiletý otec chvíli žertoval a ptal se, zda je vůbec otcem. „Samozřejmě, že je moje. Moje žena je mi věrná. A i kdyby nebyla, dítě by nevypadalo takhle. (…) Jediné, co je důležité, je, že je zdravá a máme ji rádi,“ řekl o své dceři.

„U smíšených lidských párů se může u dítěte prosadit světlejší varianta barvy kůže a může být někdy překvapivě odlišná od pokožky rodičů,“ řekl profesor Bryan Sykes, šéf oddělení lidské genetiky na Oxfordské univerzitě. Dodal, že rodiče malé Nmachi museli mít v nějaké podobě bílého předka. „Pravidla genetiky jsou složitá a my stále nerozumíme tomu, co se v mnoha případech děje. Tady to může být případ, kdy došlo k velkému míšení z hlediska genetiky, jak je to u afro-karibské populace. Ale v Nigérii takové mísení ras není.“

Geny bílé tváře mohou přeskočit generace, ale ani Ben, ani Angela, kteří se přestěhovali do Británie před pěti lety, neznají nikoho mezi svými předky, kdo by měl bílou pleť. Barvu pleti určuje až sedm různých genů. Pokud je žena smíšené rasy, její vajíčka obsahují obvykle směs genů pro bílou i černou pleť. Podobně muž smíšené rasy bude mít ve svém spermatu různé geny. Když se taková vajíčka a sperma spojí, vnikne dítě smíšené rasy. Ale jen občas mohou vajíčko a sperma obsahovat geny určující jednu barvu pleti. Pokud vajíčko i sperma osahuje jen bílé geny, bude dítě bílé, pokud obsahují geny pro černou pleť, bude dítě černé.

V roce 2006 se britskému smíšenému páru narodila dvojčata, z nichž jedno byla bílá holčička a druhé černá holčička. Oba rodiče byli smíšené rasy. Jejich matky byly bílé a jejich otcové černí. Ale pravděpodobnost, že dvojčata budou mít naprosto rozdílnou pleť, je jedna k milionu. Podle odborníků jedna holčička musela zdědit černé geny z obou rodin a druhá zdědila z obou rodin jen bílé geny.