Novozélandští odborníci rozmrazují stoletou whisky

Wellington – Odborníci z Nového Zélandu začali pomalu rozmrazovat lahve stoleté whisky, které polárníci vysekali z ledu Antarktidy letos v únoru. Tři bedny skotské za sebou zanechal průzkumník Sir Ernest Shackleton, který se v roce 1909 neúspěšně pokusil jako první dobýt jižní pól. Antarktická whisky ale není a ani nebude na prodej. Pracovníci novozélandského muzea chtějí provést chemický rozbor nápoje a poté jej vrátit na původní místo.

„Zrovna teď jsou lahve v teplotě minus osmi stupňů Celsia. Pomalu je budeme zahřívat, během pár dní bychom se měli dostat na nulu,“ říká Lizzie Meeková z muzea Canterbury.

Shackleton chtěl být prvním mužem, který stane na jižním pólu, ale neuspěl. V boudě na Rossově ostrově pak musel nechat většinu zásob včetně pěti beden whisky a brandy. Doma ho pak proslavila věta, kterou se přivítal s manželkou: Lepší být živý osel než mrtvý lev.

Lahve byly objeveny už v roce 2006, kvůli silné vrstvě ledu nemohly být ale vyzvednuty. Vykopala je až výprava novozélandských polárníků. Expedice se uskutečnila na popud skotského výrobce lihovin Whyte & Mackay, který chce oživit tradici původní skotské whisky Mackinlay. Palírna věří, že díky chemickému rozboru sestaví ztracený recept a slavný drink dá znovu na trh.

Shackleton a jeho muži nápoj dostali darem, když se chystali na výpravu k jižnímu pólu. Tam se vydali v roce 1909. Za extrémně špatného počasí ale musela být výprava zachráněna, když byla pouhých 190 kilometrů od svého cíle, což byl na tu dobu rekordní výkon (jižní pól dobyl až v roce 1911 Roald Amundsen). Všechny zásoby, včetně beden whisky, Shackletonova výprava zanechala ve své chatě na Cape Royds.