Ekologové žádají uzavření poutního místa na Jordánu

Tel Aviv - Blízkovýchodní sekce ekologické organizace Přátelé Země vyzvala izraelskou vládu, aby uzavřela poutní místo Kasr al-Jahud na Jordánu, dokud voda v řece nebude splňovat hygienické požadavky. Sýrie, Izrael a Jordánsko odčerpává 98 procent vod Jordánu a do zbytku se vypouští nevyčištěná voda z odpadů. Přátelé Země také vyzvali Izrael a Jordánsko, aby začaly při čištění řeky spolupracovat. Jejím neblahým stavem trpí všichni obyvatelé údolí řeky, tedy 250 tisíc Jordánců, 60 tisíc Palestinců a 30 tisíc izraelských osadníků.

Do Kasr al-Jahud, kde podle křesťanské tradice pokřtil Jan Křtitel Ježíše Krista, ročně směřuje na 100 tisíc turistů a poutníků, aby se smočili v tamní vodě. Místo leží poblíž biblického Jericha. Ředitel izraelské pobočky Přátel Země Gidon Bromberg obvinil izraelské ministerstvo cestovního ruchu a správu přírodních parků, že udržují nízkou úroveň hygienických norem, aby mohlo místo křtu zůstat přístupné. Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že byly zadány hygienické testy vody a že se na výsledky stále čeká.

„Jordán je pravděpodobně nejznámější řekou světa. Pro své kulturní a přírodní dědictví je spojena s půlkou lidstva a má symbolický význam pro tři monoteistická náboženství. Bohužel je ale poznamenaná špatným hospodařením a její voda představuje zdravotní riziko,“ tvrdí Přátelé Země.

Telefonát Tatiany Hoffmanové (zdroj: ČT24)
Kasr al-Jahud
Zdroj: ČT24