Ve Vídni skončila konference o AIDS

Vídeň - Ve Vídni po pěti dnech skončila mezinárodní kongres o nemoci AIDS. Zúčastnilo se ho přes 20 tisíc lékařů, vědců, aktivistů a politiků ze 185 zemí. Ti vyzvali světové politiky, aby dali do fondu na boj s touto nemocí, malárií a tuberkulózou nejméně 20 miliard dolarů. Shodli se také, že je potřeba lépe a adresněji využívat peníze určené na boj s AIDS. Podle agentury Reuters se na konferenci ale také jasně ukázala propast, která prý je mezi vědci a politiky v pohledu na to, jak nejlépe čelit pandemii viru HIV.

Třicet let po prvním diagnostikování nemoci už počet lidí nakažených virem HIV stoupl na více než 33 milionů. Toto číslo stále strmě roste, každý rok přibývá na 2,7 milionu nově nakažených. Sedmašedesát procent infikovaných žije v Africe, přibývá jich ale i v Jihovýchodní Asii a v postsovětských státech. Vídeňský kongres alespoň nabídl šanci, že se šíření nemoci zbrzdí. Pomoci by podle vědců mohly relativně jednoduché metody: mužská obřízka nebo právě vyvíjený vaginální gel. Ve Vídni také zaznělo, že lidstvo udělalo velký pokrok v cestě za účinnou vakcínou proti této nemoci.

Nejbohatší muž planety Bill Gates i bývalý americký prezident Bill Clinton účastníky konference varovali, že na boj proti AIDS v příštích letech více peněz nebude, a vyzvali k ukončení plýtvání.

Největší kongres o AIDS v dějinách měl dvě tváře: tu oficiální v jednacích sálech, tu druhou ve vídeňských ulicích. Na podporu HIV pozitivních demonstrovaly tisíce lidí a požadovaly více práv pro lidi s AIDS. Právě to ale vědci a politici nemohou ani tentokrát slíbit. Vyspělé státy se zavázaly do letošního roku zpřístupnit všem infikovaným léky, které jim mohou výrazně prodloužit život. Ve Vídni si ale museli přiznat neúspěch.

Ve středu večer se více než tisícovka lidí seřadila před vídeňským palácem Belvedere do tvaru obří červené stužky, která symbolizuje boj proti nemoci AIDS. Ve dvojicích či dokonce trojicích se pak spolu několik minut líbali. Akce s názvem Kiss at the Belvedere byla součástí konference a měla vyjádřit solidaritu s nemocnými. Setkání před palácem doplnila následná párty.

Loni lékaři v Rakousku oznámili 507 lidem, že jsou HIV pozitivní. Od roku 1983 do 1. dubna letošního roku v alpské republice nemoc AIDS propukla u 2 782 lidí, z nichž 1 516 zemřelo. Teď se s ní léčí 1 266 pacientů. 

V Česku už se letos virem HIV nakazilo 98 lidí, celkem tak u nás žije 1 228 nemocných. Počet nových případů tak stoupá rychleji než v minulém roce. Už loňský počet 157 nových případů přitom představoval největší nárůst v historii, upozorňují zdravotníci.