Bělehrad výrok ICJ odmítá a samostatnost Kosova neuzná

Bělehrad - Čtvrteční rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora OSN (ICJ) v Haagu o legálnosti kosovské samostatnosti vyvolalo v Srbsku bouři. Bělehrad odmítá odtržení provincie uznat - to, že je součástí Srbska, má země i v ústavě. Hněv lidí se ale obrací i na samotné srbské politiky, kteří se na soud obrátili. Srbové žijící v Kosovu jsou zoufalí, Bělehrad je ale uklidňuje, že je neopustí a že ani po výroku soudu nezmění své postoje. Výrok ICJ dnes kritizoval mimo jiné i slovenský prezident Ivan Gašparovič.

Kosovo jako samostatný stát zatím uznalo 69 zemí - včetně České republiky. Další - jako například Rusko, Španělsko nebo Slovensko, to ale striktně odmítají. Poslanci horní komory ruského parlamentu soudí, že rozhodnutí ICJ o Kosovu může pomoci světovému společenství, aby novýma očima pohlédlo na otázku svrchovanosti Jižní Osetie a Abcházie.

Srbský prezident Boris Tadić:

„Srbsko samozřejmě nikdy neuzná samostatnost Kosova. Věříme, že etnicky motivované odštěpení se neslučuje s principy OSN. Otázkou teď je, jaký bude mít výrok soudu dopad na mezinárodní vztahy.“

Reakce na rozhodnutí Haagu o Kosovu (zdroj: ČT24)

Priština věří, že státy celého světa včetně Srbska budou výrok soudu respektovat a budou se podle něj i chovat. Kosovo také nutně potřebuje zahraniční investice. Politici doufají, že po uznání samostatnosti soudem OSN se podnikatelé z ciziny přestanou bát, že by kvůli nejisté právní situaci o své peníze mohli přijít. Kosovští Albánci ale budou nejspíš zklamaní - státy, které byly ochotné jejich stát uznat, už to udělaly. Ostatní to - například i kvůli separatistům ve vlastní zemi - nejspíš neudělají nikdy.

Výrok ICJ kritizoval i slovenský prezident

Čtvrteční rozhodnutí ICJ dnes kritizoval i slovenský prezident Ivan Gašparovič. Verdikt podle něj nepřinese do regionu stabilitu. Gašparovič také poukázal na to, že soud nevzal v úvahu dřívější stanovisko Rady bezpečnosti OSN a vyslovil se pro zvážení odchodu slovenských vojáků z mise KFOR v Kosovu. Gašparovič označil některá odůvodnění verdiktu za kontraproduktivní. Zároveň však připustil, že přesné znění rozhodnutí ani jeho zdůvodnění ještě nečetl.

„Jsem na pochybách, do jaké míry jsou nyní rozhodnutí OSN závazná, zejména pokud jde o Radu bezpečnosti,“ řekl prezident. Odvolal se přitom na rezoluci 1244, kterou rada přijala v roce 1999. Rezoluce podpořila autonomii Kosova, ale potvrdila, že tato provincie je nedílnou součástí Jugoslávie, kterou tehdy tvořily už jen Srbsko a Černá Hora. Srbsko-černohorská Jugoslávie se v roce 2006 rozpadla na dva samostatné státy.

Boris Tadić
Zdroj: ČT24