Ropná společnost zaplatí pokutu za toxické neštěstí v Africe

Amsterodam - Nizozemský soud po letech sporů rozhodl, že nadnárodní společnost Trafigura nelegálně vyvážela toxický odpad. Podle obvinění z Amsterodamu vyvezla tuny jedovatých látek do západoafrického Pobřeží slonoviny. Sedmnáct lidí zahynulo a tisíce se přiotrávily. Soud zároveň odsoudil k podmínečným trestům vězení jednoho ze zaměstnanců společnosti a také ukrajinského kapitána lodi, která odpad do Afriky dopravila. Firma už před třemi lety zaplatila vládě Pobřeží slonoviny 160 milionů dolarů a dalších 50 milionů obětem jako mimosoudní vyrovnání.

„Odpad způsobil vážné znečištění životního prostředí. Vyvezli ho bez toho, aby prozkoumali, zda je přístav Abidžan vůbec správně vybavený na zpracování odpadů zodpovědným způsobem,“ uvedl v prohlášení soudce Frans Bauduin.

Společnost v roce 2007 sice pokutu za likvidaci škod způsobených toxickým odpadem zaplatila, svou vinu na neštěstí ale popřela. Dnešní rozsudek je prvním právním postihem firmy. Dosud byli v souvislosti s případem odsouzeni dva muži z Pobřeží slonoviny, kteří zařídili rozvoz odpadu na jednotlivé skládky ve městě Abidžan. Vysoce jedovatý odpad byl uskladněný na 18 místech kolem města. Na 30 000 obyvatel onemocnělo, lidé trpěli nevolností, průjmy, měli dýchací potíže. Nejméně 17 jich zemřelo.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Podle nizozemského soudu Trafigura dostatečně neinformovala o nebezpečnosti odpadu, který byl vyvezen z přístavu v Amsterodamu. K podmínečnému trestu šesti měsíců vězení byl odsouzen zaměstnanec společnosti, který odvoz zprostředkoval. Kapitán lodi Probo Koala, která odpad vyvezla, dostal rovněž podmínečný trest vězení, ale o měsíc nižší.

Vydáno pod