Izrael vrátí Turecku lodě zadržené při květnovém incidentu

Jeruzalém – Izrael se dál snaží zlepšit vztahy s Tureckem, které bývalo jeho nejsilnějším spojencem v oblasti. Oznámil, že vrátí trojici lodí zadržených při zásahu proti konvoji, který se koncem května snažil proniknout do blokádou uzavřeného pásma Gazy. Židovský stát původně podmiňoval vrácení plavidel tím, že se jejich provozovatelé zavážou nikdy neopakovat pokus o proniknutí do Gazy. Nakonec ale umožní lodím odplout bez jakýchkoli podmínek.

Plavbu palestinských aktivistů do pásma Gazy zastavili 31. května izraelští vojáci, při střetu s nimi zemřelo devět Turků. Vojáci poté přiměli šest plavidel flotily, která se pokusila blokádu prorazit, k přistání v izraelských přístavech. Tři lodě byly propuštěny dnes, o osudu zbývajících plavidel agentury neinformovaly.

Vrácení lodí je pokusem židovského státu zlepšit vztahy s Ankarou. Obě země byly dříve spojenci, po incidentu ale Turecko stáhlo z Izraele svého velvyslance a zrušilo plánované společné vojenské cvičení. Ankara se také domáhala izraelské omluvy za incident, židovský stát jí ale vstříc nevyšel. Izraelská armáda navíc po vyšetřování incidentu označila zásah proti flotile za oprávněný, což turecká strana kritizovala.