Japonský premiér pod palbou kritiky - od vlastní manželky

Tokio - Předseda japonské vlády Naoto Kan čelí kritice z nečekané strany, pustila se do něj totiž jeho vlastní manželka. V knize „Co jen se stane s Japonskem, až budeš premiérem“ manžela líčí jako člověka, který se neumí oblékat, neumí uvařit ani nejjednodušší jídlo a za nic nestojí ani jako řečník. Premiér Naoto Kan, který je v čele vlády teprve 1,5 měsíce, se podle vlastních slov knihu zatím vůbec neodvážil otevřít.

V knize nazvané „Jsi premiér, tak co se v Japonsku změní?“, která vyšla v tomto týdnu, předkládá první dáma Nobuko Kanová široký seznam manželových nedostatků, které podle ní sahají od neschopnosti pomáhat doma při jakýchkoli pracích až po výbuchy jeho prchlivé povahy. Zároveň ale vykresluje manžela jako starostlivého otce dvou synů. „Když je spontánní, může inspirovat. Ale v žádném případě to neplatí, když čte své projevy,“ napsala Kanová. Otevřenost, s jakou Kanová píše a hovoří, nemá podle tisku u první dámy v zemi obdobu.

Nabuko tvrdí, že její manžel se stal premiérem „náhodou“. „Nemohu si pomoci, ale nemohu se zbavit dojmu něčeho špatného, že je Kan premiérem. Znám ho velmi dobře přes 40 let a ptám se sama sebe, zda je to osoba vhodná na místo premiéra,“ uvedla Kanová. Naznačila dokonce, že funkční období manžela by nemuselo být příliš dlouhé. Když se manželé stěhovali do premiérovy rezidence, Nabuko si prý vzala jen letní oblečení. „Podle výsledků zářijových voleb ve straně se můžeme zase velmi rychle stěhovat a z rezidence odejít,“ řekla Nabuko.

Kan je šestým japonským premiérem v posledních čtyřech letech. Jeho vládnoucí Demokratická strana Japonska (DPJ) bude volit svého předsedu v září. A protože strana kontroluje vlivnou dolní komoru parlamentu, je jisté, že její nový předseda bude zároveň skoro jistě novým japonským premiérem.