Osm mrtvých - alžírští extremisté před 15 lety zaútočili v pařížském metru

Paříž - Osm mrtvých a 117 zraněných – taková byla bilance pumového atentátu v pařížském metru ve stanici pod slavným bulvárem Saint-Michel 25. července 1995. Jednalo se o nejkrvavější pumový útok ve francouzské metropoli od poloviny osmdesátých let. Výbuch úplně zdemoloval vnitřek vagonu a perón stanice byl zaplaven krví. Jeden ze svědků vypověděl, že viděl muže s uraženou nohou, který si zřejmě nebyl vědom svého zranění a pokoušel se jít.

Podle odhadu vyšetřovatelů obsahovala bomba, která explodovala v době odpolední dopravní špičky, tři až pět kilogramů výbušniny. Atentáty ve Francii pokračovaly i v dalších měsících; později se k nim přihlásila alžírská Islámská ozbrojená skupina (GIA). Útok byl nejničivějším ze série atentátů, kterou toho roku v zemi rozpoutali alžírští extremisté. Jejich cílem bylo zatáhnout Paříž do občanské války v bývalé francouzské kolonii a pomstít se za její údajnou podporu alžírské vlády. 

Na stopu skupiny přivedl vyšetřovatele Chálid Kilkal, jehož otisky prstů byly nalezeny na nevybuchlé náloži na trati rychlovlaku TGV koncem srpna 1995. Kilkal byl zastřelen na útěku v lesích u Lyonu. 

Za podíl na atentátech bylo už v roce 1999 ve Francii k odnětí svobody odsouzeno 21 lidí, vesměs muslimských fundamentalistů. Několika pachatelům se však podařilo uniknout do Británie. Jeden z nich, Rašíd Ramda, obviněný z organizace a financování útoků, byl vydán do Francie až po deseti letech a odsouzen k doživotnímu vězení.