Vichřice a déšť pustošily střed Evropy a sever Itálie

Milán/Vídeň - Dva mrtvé si v severní Itálii vyžádaly dnešní prudké lijáky a krupobití. Rakousko hlásí kvůli nočnímu krupobití jen ve spolkové zemi Burgenlandu škody ve výši asi dvou milionů eur (více než 50 milionů korun). Zastaveno muselo být několik hudebních festivalů, smůlu měli fanoušci elektronické hudby v St. Poltenu, stejně jako příznivci opery. Na zámku v obci Neuhaus v jižním Burgenlandsku měl dnes začít festival. Obří kroupy však protrhly střechu a průtrž poničila jeviště i hlediště. Venku padaly stromy a řádění živlů odneslo několik automobilů.

Devětačtyřicetiletý Ital dnes zemřel nedaleko Verony, když na něj spadla zeď stržená prudkou bouří. Druhou obětí se stal třiašedesátiletý řidič, který dostal smyk na rozblácené cestě a zřítil se s autem do propasti. V lombardské Brescii poškodila větrná smršť dnes odpoledne domy zhruba 45 rodin, které bylo nutné evakuovat.

Italská vláda vyčíslila finanční škody v nejvíce postiženém regionu Friaul na nejméně 500 000 eur (asi 12,5 milionu korun), v celé severoitalské oblasti pak ve výši několika milionů eur.

Reportáž Lucie Horáčkové (zdroj: ČT24)

Rakousko zasáhlo silné krupobití

Hasiči po celém Rakousku mají plné ruce práce a zatím jsou hlášeny škody za zhruba 50 milionů korun. Největší problémy způsobilo nepříznivé počasí v Jennersdorfu, nejjižnějším okrese rakouské spolkové země Burgenlandu. Lidé z této oblasti popisují kroupy ve velikosti pingpongových míčků, které zpustošily zemědělskou půdu o rozloze více než 2000 hektarů. Kromě zemědělských plodin, jako jsou kukuřice a tykve, byla poničena i úroda ovocných sadů a vinic o rozloze asi 100 hektarů.

V jižním Německu přívalové deště během několika minut rozvodnily potoky a říčky. Louky, ohrady i silnice se ocitly pod vodou. Stejně tak to vypadalo v Polsku, silnice pod vodou, zaplavené sklepy, strhané střechy. Podle předpovědí by se počasí mělo v průběhu příštích dnů postupně zlepšovat.

Krupobití v Rakousku
Zdroj: ČTK/AP/AP