Začalo společné vojenské cvičení Koreje a USA

Soul - Spojené státy a Jižní Korea zahájily společné vojenské cvičení. U Korejského poloostrova má 20 lodí, 200 letadel a 8 000 vojáků odradit komunistickou KLDR od případného útoku poté, co Severní Korea před čtyřmi měsíci potopila jihokorejskou loď. Cvičení potrvá 4 dny, Američané do něj vyslali třeba i letadlovou loď George Washington nebo tři torpédoborce. Mezi vyslanými letouny je moderní stíhačka typu F-22 Raptor. Pchjongjang chápe manévry jako provokaci a ohrožení vlastní suverenity. Vyhrožuje i jadernými zbraněmi.

Jihokorejská a americká plavidla vyplula z jihokorejských a japonských přístavů. Pchjongjang ale varoval, že manévry poloostrov přiblížily na pokraj války. V sobotu v reakci na plánované vojenské manévry varoval Spojené státy a Jižní Koreu, že proti nim může kdykoli s jadernými odstrašujícími prostředky zahájit „svatou válku“. Armáda a lid KLDR podle Pchjongjangu odpoví americkým imperialistům a jihokorejským loutkovým silám jadernými prostředky.

Navíc severokorejské ministerstvo zahraničí v sobotu rovněž prohlásilo, že Pchjongjang je připraven k dialogu o svém jaderném programu, ale zároveň ujistilo, že země odpoví silou, pokud to bude situace vyžadovat: „My nejsme těmi, kdo by se nechal překvapit vojenskými hrozbami nebo sankcemi.“

Vstup Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

KLDR byla v pátek obviněna z úst USA, že v březnu potopením jihokorejské lodi porušila příměří z roku 1953, a oznámily zavedení nových sankcí proti stalinskému režimu. Severní Korea odmítá, že by stála za námořním incidentem, při kterém zahynulo 46 jihokorejských námořníků.

Manévry předem kritizovala Čína, která má s KLDR dobré vztahy. S ohledem na Peking se hlavní část cvičení neuskuteční ve Žlutém moři západně od Jihokorejského poloostrova a v blízkosti Číny, ale východně od korejských břehů.