UNESCO zváží, zda má Praha setrvat v seznamu kulturního dědictví

Brasília - V Brazílii začíná 34. zasedání výboru světového kulturního dědictví UNESCO. Členové na něm v průběhu deseti dnů rozhodnou o zápisu nebo o vyškrtnutí památek ze seznamu světového a přírodního dědictví. Mluvit by se mělo i o Praze kvůli výstavbě tunelu Blanka a opravě Karlova mostu. Inspektoři navštívili českou metropoli už v zimě a zajímali se o to, jestli kvůli zmíněným projektům město netrpí.

Komisaři UNESCO v lednu obhlíželi historické jádro Prahy čtyři dny a nejvíc je zajímaly projekty: tunel Blanka, plánované obchodní centrum na Václavském náměstí i rekonstruovaný Karlův most. „Běžná návštěva to není. Jde o tzv. reaktivní monitoring, tedy něco jako šetření, které reaguje na určité podněty. Já si nemohu odpustit vyjádřit určité znepokojení nad tím, že o projektu Blanka nebylo UNESCO informováno už před pěti lety,“ zdůraznil ředitel české pobočky Mezinárodní rady památek a sídel Josef Štulc.

Komisaři UNESCO znepokojeni situací v Praze

UNESCO zasedá v Brazílii (zdroj: ČT24)

Že nebyli komisaři v lednu nadšení, dokládají i slova Martina J. Kadrmana z Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR: „Ani jeden ze členů komise UNESCO neskrýval své emoce a mnohdy jim cukaly skutečně koutky, ale rozhodně ne smíchy.“

Výbor pro světové dědictví českou metropoli řešil už loni - na schůzce ve španělské Seville. Tehdy ho hluboce znepokojily právě možné dopady tunelového komplexu Blanka. Jak Praha v kontrole obstála, se zatím neví. Inspektoři sice kladli otázky, svá hodnocení ale tajili. Zprávu zveřejní až na brazilském zasedání, které začíná dnes. „Může dát stanovisko s průběhem nebo znepokojující stanovisko. To má samozřejmě své morální i mezinárodní důsledky z pohledu Prahy,“ dodal Kadrman.

Výbor, který v Brazílii zasedne, rozhoduje o zápisu nebo vyškrtnutí ze seznamu světového kulturního a přírodního dědictví. Letos se ale nečeká, že by některá památka ze seznamu zmizela - loni se to stalo kvůli postavení nového mostu Drážďanům a přilehlému údolí Labe.

Drážďany
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org