Tropická bouře Bonnie se rozptýlila, týmy se vrací k vrtu

Washington - Na místo ropné havárie BP v Mexickém zálivu se vracejí posádky lodí, které katastrofu likvidují. Evakuovali se před blížící se bouří Bonnie, ta se ale nad zálivem rozplynula. Admirál Thad Allen, který na práce za americkou vládu dohlíží, řekl, že pumpování těžkého bahna a možná i betonu do vrtu by mohlo začít za tři až pět dní. Zatím je vrt uzavřený krytem.

Národní středisko pro hurikány ve své údajně poslední zprávě k Bonnie konstatovalo, že bouře se změnila v nekompaktní oblast nízkého tlaku. Blížící se bouře předtím ohrožovala práce na konečném ucpání vrtu, z něhož už měsíce uniká ropa do moře.

Těžební firmy v oblasti kvůli Bonnie evakuovaly své zaměstnance pracující na moři. Opatření si vyžádalo snížení těžby americké ropy v zálivu o víc než polovinu a zemního plynu o čtvrtinu. Lodě podílející se na ucpání vrtu se však v sobotu podle Reuters už chystaly k návratu na moře.

Meteorologové upřesnili, že nad Mexickým zálivem stále fouká vítr o rychlosti téměř 50 kilometrů za hodinu, ale v noci na neděli tamního času by měl postupně ustat. Bonnie byla druhou pojmenovanou bouří letošní sezony hurikánů v Atlantiku. Meteorologové předpokládají, že tato hurikánová sezona, trvající oficiálně od 1. června do konce listopadu, bude ještě mimořádně nabitá.