Tálibán tvrdí, že zajal amerického vojáka a druhého zabil

Kábul - Jeden ze dvou pohřešovaných amerických vojáků, kteří zmizeli v Afghánistánu, je zabitý, druhý zůstává v zajetí Tálibánu. Oznámil to mluvčí radikálního hnutí. Nabídl také, že jeho mrtvé tělo vymění za uvězněné bojovníky. Podle mluvčího guvernéra provincie Lógar se vojáci v pátek vydali sami mimo základnu, projížděli bazar a nedbali prý na varování afghánských stráží, že vjíždějí na území ovládané povstalci.

Jednání zmizelých vojáků nikdo nechápe. V pátek večer si půjčili auto a opustili svou základnu v provincii Lógar v Afghánistánu. V uniformách pěchoty se ocitli na místě, o kterém je známo, že ho ovládají ozbrojenci Tálibánu. Dostali se do přestřelky. Tam stopa končí. Od té doby je nikdo neviděl.

Stovky příslušníků mezinárodních jednotek ISAF včera i dnes pročesávaly celou oblast, šly dům od domu a vylepovaly plakáty s fotografiemi vojáků. Koaliční síly nabízejí 20 000 dolarů za informaci, která povede k nalezení obou mužů.

Reportáž Lucie Horáčkové (zdroj: ČT24)

Osud vojáků je přes prohlášení Tálibánu nejasný

„Ani s jedním jsme nenavázali kontakt, nemůžeme tedy říci, co se stalo,“ řekl v Kábulu mluvčí NATO, který si nepřál být jmenován. „Nemáme potvrzeno, že jsou mrtví, nebo že by byli zajati,“ řekl s poukazem na zprávy povstalců, že jeden z nich byl zabit. Vojáci měli uniformy a jeli terénním vozem. Prázdné vozidlo bylo nalezeno později. Tálibán napřed popřel, že by se zmizením Američanů měl cokoliv společného. Dnes se však západním agenturám ozval mluvčí mudžáhedínů.

„Naši bojovníci včera (v sobotu) zaútočili na dva americké vojáky v provincii Lógar. Jeden byl zabit při přestřelce a druhý byl zajat živý,“ řekl telefonicky z neznámého místa mluvčí Tálibánu. Dodal, že tělo zabitého i zajatý voják byli odvezeni na bezpečné místo. Podrobnosti a identita vojáků budou podle něho sděleny později. „Ještě jsme nerozhodli o jejich osudu, ani o tom, co budeme požadovat výměnou.“

Zdá se, že páteční akce Tálibánu byla souhrou náhod a ozbrojenci teprve promýšlejí, jak by mohli nečekanou situaci využít. Velení armády naproti tomu doufá, že naživu jsou ještě oba vojáci. Žádná informace zatím není jistá a ověřená.