Požár u Marseille zničil přes 650 hektarů porostu, již je pod kontrolou

Paříž - Hasiči na jihu Francie nedaleko Marseille zastavili šíření velkého lesního požáru. Zachvátil přes 650 hektarů porostu. Bylo nutné rychle evakuovat dva tisíce lidí, protože se oheň přiblížil nebezpečně blízko jejich domovům. Plameny šířil silný mistral vanoucí rychlostí 90 kilometrů za hodinu. Na místě zasahovalo 600 hasičů se 75 vozy, dvěma vrtulníky a jedním požárním letadlem.

Prudký požár vypukl večer kolem deváté hodiny, ohrožoval neobydlenou zalesněnou plochu 800 až 1000 hektarů. K šíření požáru přispěl i silný mistral, který foukal rychlostí 90 kilometrů v hodině. Hrozilo, že se oheň rozšíří až k lázeňským střediskům na pobřeží Středozemního moře.

Požár si vynutil urychlenou evakuaci dvou tisíc lidí z kempu Lou Soulei, kde deset procent tvoří cizinci. V oblasti Carry-le-Rouet plameny doslova olízly střechy osamocených domů, ale hasiči rychle situaci zvládli, uvedl velitel hasičů.

K požáru vyjelo 75 hasicích vozů a na 600 hasičů. Na hašení se podílely i dva vrtulníky, které shazovaly vodu na hořící vegetaci, a letoun civilní bezpečnosti Dash 8. Je to první velký požár letošního léta v kraji Provence-Alpes Cote d˙Azur, kde vypukají lesní požáry poměrně často.

Vydáno pod