Putin slíbil ruským špionům světlou budoucnost

Kyjev - Ruský premiér Vladimir Putin, který je na návštěvě na Ukrajině, dnes novinářům řekl, že se sešel s ruskými agenty, kteří byli nedávno vyhoštěni z USA v rámci největší výměny špionů od skončení studené války, a slíbil jim světlou budoucnost v Rusku. Informovala o tom agentura Reuters.

„Nemám žádnou pochybnost o tom, že je čeká zajímavá, světlá budoucnost,“ řekl bývalý agent Putin, aniž upřesnil, kdy se s bývalými agenty sešel.

Američané zhruba před dvěma týdny vyhostili deset údajných ruských vyzvědačů, Rusové týž den prezidentským dekretem omilostnili čtyři osoby odsouzené za špionáž pro Západ. Výměna se uskutečnila ve Vídni. Obě země tak ukončily dva týdny trvající špionážní skandál, který ohrožoval slibně se rozvíjející vzájemné vztahy.

S bývalými špiony si Putin zazpíval

Putin, který byl za dob Sovětského svazu tajným agentem ruské špionáže v Německu, o setkání s bývalými špiony řekl, že spolu zpívali sovětské písničky a že jim řekl, jak jejich práci obdivuje. „Pokud jde o ty lidi, každý z nich měl tvrdý život. První problém byl zvládnout cizí jazyk, jako by byl váš vlastní. Pak museli mnoho let v tomto jazyce myslet a mluvit a dělat, co se po nich chtělo v zájmu jejich vlasti, aniž mohli spoléhat na diplomatickou imunitu,“ chválil podle Reuters Putin ruské špiony.

Ruský premiér zdůraznil, že ti, kdo zradili své krajany, zaplatí nakonec velkou cenu, ale vyhnul se odpovědi na otázku, zda Rusko v tomto směru připravuje odvetu. „Tento špionážní skandál je výsledkem zrady. Zrádci končí tak, že začnou pít nebo brát drogy.“ Podle Putina je chybné a nepatřičné ptát se na možnou odvetu. „Zvláštní služby žijí podle svých vlastních zákonů a každý ví, jaké ty zákony jsou,“ řekl Putin.

Vydáno pod