Na internet unikly desítky tisíc tajných dokumentů o válce v Afghánistánu

Washington – Na internet unikly desítky tisíc tajných dokumentů, ze kterých vyplývá, že je bezpečnostní situace v Afghánistánu horší, než se všeobecně prezentuje. Hovoří se v nich třeba o nezveřejněných incidentech s civilisty, dokumenty také naznačují, že pákistánské tajné služby udržují tajné styky s afghánskými povstalci. Bílý dům zveřejnění materiálů na webu Wikileaks ostře kritizoval s tím, že ohrožuje životy Američanů a jejich partnerů i národní bezpečnost USA.

Únik tajných dokumentů kritizoval také Pákistán, velvyslanec v USA Husain Hakkani zdůraznil, že Pákistán nadále zůstává pevným spojencem USA v boji proti terorismu. Zveřejněné dokumenty podle něj obsahují nepřesné informace a neodrážejí realitu v terénu. Kdo informace vynesl, odmítá Wikileaks říct. Kvůli bezpečnosti nezveřejnila jména amerických agentů ani afghánských informátorů.

Jako první získala zhruba 90 tisíc dokumentů z let 2004 až 2009 americká internetová platforma Wikileaks, která shromažduje tajné oficiální dokumenty z anonymních zdrojů, aby pak veřejně poukazovala na nepřístojnosti a nepravosti. V neděli večer zveřejnily zprávu o tajných dokumentech na svých internetových stránkách současně list The New York Times, německý magazín Der Spiegel a britský The Guardian. Podklady údajně získaly už před několika týdny a každý z nich provedl vlastní analýzu ohromného množství údajů obsažených v dokumentech. Zveřejnit informaci o nich se rozhodly poté, co se objevily na webu Wikileaks.

Podle magazínu Der Spiegel ukazují podklady válku v Afghánistánu z pohledu amerických vojáků a poskytují tak o ní „nepřefiltrovaný“ obraz. Všechny tři listy citují také podrobné popisy speciálních operací americké elitní jednotky Task Force 373, specializované údajně na cílenou likvidaci vysokých představitelů Tálibánu a akce proti vysoce ceněným povstaleckým a teroristickým cílům. Některé z těchto operací vyústily v neúmyslné zabití afghánských civilistů, vyplývá z dokumentů.

Podle záznamů navíc existuje nebo existovala přímá spojitost mezi pákistánskými tajnými službami a útoky Tálibánu. Povstalce prý podporuje také Írán. Washington přitom dává Pákistánu jako svému těsnému spojenci stamiliony dolarů na boj proti terorismu. Dokumenty obsahují i zprávy, že povstalci chtěli otrávit pivo spojeneckým vojákům. Důvěrné informace potvrzují existenci tajné americké jednotky. Jejím cílem je likvidovat vůdce al-Káidy a Tálibánu. Při jednom takovém honu ale namísto povstaleckého velitele zabila 7 dětí.

„Zveřejněné informace mohou ohrozit životy Američanů a našich partnerů. Stránka Wikileaks se nás nijak nesnažila kontaktovat a vláda se o dokumentech dozvěděla ze zpráv,“ uvedl generál a poradce prezidenta USA pro národní bezpečnost James Jones.

Zřejmě spojenecká raketa zabila 52 civilistů

K masakru civilistů došlo minulý týden v jihoafghánské provincii Hílmand. Při boji mezi spojeneckými silami a povstalci Tálibánu zemřelo nejméně 52 civilistů včetně žen a dětí. Oznámil to dnes mluvčí afghánské vlády, podle něhož střelu vypálily spojenecké jednotky. K tragédii došlo v pátek, kdy se během bojů skupina civilistů ukryla do domu z hlíny. Obydlí posléze zasáhla raketa.

Dva údajní svědci tragédie řekli agentuře AFP, že raketa byla vypálena z vrtulníku mezinárodních jednotek. Toto svědectví ale nepotvrdilo ani velení NATO ani místní úřady. Pokud se potvrdí, že za smrt civilistů jsou zodpovědné spojenecké jednotky, půjde o jeden z nejhorších podobných incidentů během devět let trvajícího konfliktu. Vedení Severoatlantické aliance ale obvinění označilo za nepodložené a nepotvrdilo ani civilní oběti na životech.