První rozsudek pro představitele Rudých Khmerů: Duch dostal 35 let

Phnompenh - Více než 30 let po konci hrůzovlády Rudých Khmerů padl u mezinárodního trestního tribunálu pro Kambodžu v Phnompenhu první rozsudek nad bývalým vysokým představitelem režimu. Velitel neblaze proslulé kambodžské věznice S-21 Kang Kek Ieu, známý jako Duch, byl odsouzen k 35 letům vězení. Byl shledán vinným z účasti na vraždách a mučení a ze zločinů proti lidskosti.

Žaloba žádala pro sedmašedesátiletého někdejšího „hlavního kata“ Duche trest 40 let vězení. Soud mu vyměřil 35 let. Sedmašedesátiletý odsouzený si ovšem odsedí ve věznici jen 19 let, soud mu totiž do trestu nezapočítal 11 let, které už strávil ve vazbě, a pět roků, po které byl prý nezákonně zadržován kambodžskou armádou.

Věznice S-21 - Tuol Sleng

Tajným vězením, jehož název v překladu znamená vrch jedovatých stromů, prošlo v letech 1975-1979 víc než 16 tisíc lidí, vyhlazovací tábor přežila jen hrstka vězňů. Ve věznici režim likvidoval krutým mučením své odpůrce: dozorci používali elektrické šoky, dusili vězně plastikovými sáčky, trhali jim nehty, uštipovali jim bradavky, řezali je noži a do ran přitom lili alkohol. Popravovali vězně mačetami.

Soudce Nil Nonn řekl, že 67letý bývalý učitel matematiky Duch je válečný zločinec. Nejsou prý ale k dispozici dostatečné důkazy o tom, že Duch sám mučil své oběti. Za dobu, kdy řídil věznici Toul Sleng, prošlo tímto přísně tajným zařízením pro nejhorší „nepřátele“ státu asi 16 tisíc lidí.

Sám Duch vinu přiznal a za své činy se omluvil. Soud požádal o propuštění, odůvodnil to dlouhým pobytem ve vazbě a také tím, že podle svých slov nebyl vysokým představitelem režimu. Soud mu ale nevyhověl a navíc odmítl tvrzení Kang Kek leua, že byl pouhým poslušným vykonavatelem příkazů bez jakékoli osobní účasti na popravách a mučení. „Neúnavně se snažil, aby S-21 fungovala co nejefektivněji,“ uvedl tribunál a zdůraznil, že odsouzený byl často přímým svědkem výslechů a všechny rozkazy k mučení a popravám osobně podepisoval.

Před budovou soudu se shromáždily stovky lidí a v televizi se rozsudek četl v přímém přenosu. Pro mnoho pozůstalých i dalších Kambodžanů je výše trestu překvapivě a nepřijatelně nízká. Mnohé oběti žádaly doživotí, odpustit nemohou.

Dcera jednoho z vězňů:
„Doufali jsme, že tento tribunál skoncuje s beztrestností, ale můžete-li zabít víc než 14 tisíc lidí a odpykat si jen 19 let, tedy 11 hodin za každý lidský život, zní to jako špatný vtip.“

Bývalý vězeň:
„Budu spokojený, pokud už nikdy nevyjde z vězení. Byl jsem nevinný a stejně mě zavřeli, stejně tak mou ženu.“

Případ Kang Kek Ieua byl prvním, o němž rozhodoval tribunál OSN pro Kambodžu ustavený k trestnímu stíhání bývalých exponentů ultramaoistického režimu Rudých Khmerů. Kromě Kang Kek Ieua, který si přezdívku Duch zvolil jako své revolucionářské jméno na základě postavy vzorného studenta z učebnice svého mládí, mají být souzeni ještě čtyři další přední představitelé Rudých Khmerů - hlavní ideolog, bratr číslo dvě Nuon Chea, někdejší premiér Khieu Samphan a bývalý ministr zahraničí Ieng Sary se svou ženou Ieng Thirith.

Pol Potův režim

Rudí Khmérové se dostali k moci v roce 1975, kdy svrhli prozatímní vládu USA. Po dobu následujících čtyř let pod vedením Pol Pota vedli Khmérové proti kambodžskému obyvatelstvu politiku brutálního teroru. Ten si vyžádal nejméně 1 milion mrtvých. V Kambodži dnes v podstatě neexistuje rodina, kterou by Pol Potův režim nezasáhl. V roce 1979 byla vláda Rudých Khmérů svržena při vietnamské vojenské invazi.

Existují však obavy, že jmenovaní čtyři Rudí Khmerové nikdy před soudem nestanou. Důvodem je nejen kambodžská byrokracie a vleklý právní proces, ale také silná vláda jedné strany, která nikdy plně mezinárodní tribunál nepodpořila a na Rudé Khmery má historické vazby. K bývalým stoupencům Rudých Khmerů bývá řazen například současný premiér Hun Sen, jenž varoval před vypuknutím nové občanské války v zemi, pokud by soud rozšířil své vyšetřování až do počátků revoluce.

Vydáno pod