Dozorci dali vězňům zbraně a pustili je vraždit

Mexiko - Ozbrojenci, kteří tento měsíc v severomexickém Torreónu postříleli 17 lidí na večírku, si k masakru odskočili z vězení v sousedním mexickém státě a použili při něm dokonce služební zbraně a vozidla svých dozorců. Tuto šokující informaci zveřejnila federální prokuratura, která vyšetřuje ředitele věznice a nejmíň dva dozorce. Podle zjištění prokuratury skupina vězňů pracovala jako nájemné komando drogového gangu a letos provedla stejným způsobem minimálně dvě další masové vraždy.

Mexická vláda oznámila, že za masakr 17 lidí je odpovědné vražedné komando najaté drogovou mafií, které z věznice propustili sami dozorci. Mexický federální prokurátor v televizi potvrdil, že personál věznice ve městě Gomez Palacio, včetně ředitele, byl do tohoto případu zapletený. Dozorci dokonce dali kriminálníkům své zbraně a poskytli jim auta. „Vrahové mohli opustit věznici, použít zbraně strážců, při vraždách dokonce použili úřední vozidla,“ potvrdil Ricardo Najera, mluvčí prokuratury. 

„Tito kriminálníci vykonali tyto vraždy jako součást vyrovnávání účtu mezi znepřátelenými gangy. Než se vrátili do cel, zabili nevinné lidi,“ dodal. K vraždě došlo 18. června, kdy ozbrojení vězni vtrhli ve městě Torreón na oslavu narozenin. Tady postříleli z automatických zbraní 17 lidí.

Policie zadržela kvůli obvinění ředitele věznice a tři strážce. Všem čtyřem uložila domácí vězení, státní zastupitelství je zatím ale formálně neobvinilo.

Na spojení mezi vraždami a vězeňskými dozorci se přišlo poté, co po červnovém masakru balistické zkoušky prokázaly, že se střílelo ze zbraní strážců. Policie na místě našla 120 použitých nábojnic. Testy navíc prokázaly, že z pušek dozorců se střílelo už dřív. Podle místních médií bylo těmito zbraněmi od února do poloviny května zabito nejméně 16 lidí.