Smrt na Loveparade: spekulace o porušení bezpečnostních předpisů

Duisburg - Německá policie a státní zastupitelství vyšetřují sobotní neštěstí na duisburské technoparty jako zabití z nedbalosti. Zabavily veškerou dokumentaci týkající se bezpečnostního zajištění. Organizátoři i radnice odmítají podezření, že by akci podcenili a nevybrali pro ni vhodné místo. Na Loveparade zemřelo v davové panice 20 lidí a 511 se zranilo. Mezi mrtvými jsou hlavně Němci a po jednom občanu Španělska, Bosny, Itálie, Nizozemska, Austrálie a Číny. Těžkým zraněním dnes jako 20. oběť podlehla jedenadvacetiletá Němka. V nemocnici nadále leží 41 lidí, z toho jeden v ohrožení života.

Po víkendovém neštěstí na Loveparade se ocitlo vedení města Duisburgu v čele s primátorem Adolfem Sauerlandem v centru kritiky. Policejní prezident v Bochumi Thomas Wenner oznámil, že na Sauerlanda podá žalobu. „Podám trestní oznámení na primátora města Duisburg, vedoucí úředníky města a organizátory,“ prohlásil Wenner. Podle něj taková akce jako Loveparade není v Duisburgu uskutečnitelná. Právě Wenner přitom loni zrušil plánovanou Loveparade v Bochumi. Akce se kvůli stavebním úpravám ve městě vůbec nekonala.

Rainer Wendt, šéf odborové unie německých policistů:

„Už před rokem jsme říkali, že něco tak velkého se tam konat nemůže. Berlín, se svými širokými ulicemi a mnoha přístupy, je tím pravým místem. Musím říct, že v Porúří není místo, kde by se Loveparade mohla konat.“

Německý internetový server Spiegel Online dnes informoval, že organizátoři akce dostali bezpečnostní výjimku a podařilo se jim tak obejít některé obvyklé bezpečnostní požadavky. Akce se konala na uzavřeném prostranství, kam vedla jen jedna přístupová cesta dosažitelná jen dvěma podzemními tunely. Navíc podle Spiegelu pořadatelé nemuseli dodržet předpis ohledně šířky únikových cest, duisburský stavební úřad totiž povolil přechodnou změnu.

Podle požárních předpisů se na akci nemělo zdržovat najednou víc než 250 tisíc lidí, organizátoři přitom hlásili až půl milionu účastníků. V areálu nákladového nádraží, kde se akce konala, se navíc nedařilo organizátorům prostřednictvím amplionů dav korigovat. Podle celoněmeckého předsedy policejních odborů Rainera Wendta je pravděpodobné, že pořadatel a město Duisburg u Loveparade šetřily právě na úkor bezpečnosti. Hovoří pro to například to, že na místě nebyly bezpečnostní kamery, které by umožnily rychlou reakci.

Na jednom místě se kvůli jedné přístupové cestě střetávaly davy, které chtěly dovnitř na akci, s lidmi, kteří se snažili protlačit ven. Mnoho lidí se chtělo ze stísněného prostoru dostat tak, že vylezli na kontejnery nebo se snažili přešplhat bariéry kolem přístupové cesty. Po smrti dvou desítek lidí volají němečtí politici po důsledném vyšetření tragédie.

Organizátor technoparty uvedl, že kvůli tragédii se Loveparade v dalších letech už konat nebude. Tragédie v Německu vyvolala debatu o pořádání masových akcí také v dalších zemích. Někteří italští politici požadují úplný zákaz technoparty v jejich zemi, severoitalská Ravenna už tak učinila.