V Litvě se zranilo 11 českých skautů

Vilnius - Jedenáct českých skautů z Prahy se v neděli zranilo u obce Pakapiu nedaleko litevského Kaunasu. Zřítilo se na ně opuštěné stavení, v němž se při cyklistickém výletě chtěli schovat před deštěm. Zranění utrpělo osm dětí ve věku čtrnáct až osmnáct let, dvě dívky ve věku dvacet let a jedna dvaadvacetiletá vedoucí. Čtyři děti jsou na jednotce intenzivní péče, stav dvou z nich je vážný. Žádné zranění ale podle české konzulky není takové povahy, že by je ohrožovalo na životě.

Děti mají většinou polámané končetiny, zranění hrudníku a některé i lehká poranění hlavy a otřesy mozku. Podle české konzulky Martiny Heranové se ale stav všech zraněných od neděle zlepšil a lékaři předpovídají i vážně zraněným dobrou možnost uzdravení. Jsou umístěni v nemocnici v Kaunasu, kde pobudou minimálně několik dní.

Heranová dnes zraněné v nemocnici navštívila a se všemi, kromě dvou, mluvila. Dva pacienti s těžšími zraněními jsou při vědomí, ale nemohou mluvit, protože jsou připojeni na umělé dýchání. Děti jsou v kontaktu se svými rodiči, z nichž někteří už dorazili na místo. Po poradě s lékaři a s pojišťovnou rozhodnou, zda budou děti doléčeny v Litvě nebo převezeny do ČR.

Vedení skautského zájezdu, jehož se účastnilo 22 až 24 lidí, pomohlo zajistit okamžitý převoz do Prahy těch účastníků zájezdu, kteří nebyli zraněni. Do republiky by měli odcestovat v úterý. Ostatní budou převezeni domů, jakmile to jejich zdravotní stav dovolí.