Fidel Castro znovu na veřejnosti: slavil 57. výročí revoluce

Havana/Santa Clara - Vůdce kubánské revoluce Fidel Castro se v pondělí, kdy Kubánci slavili 57. výročí jejího zrodu, znovu objevil na veřejnosti. V Havaně položil květiny k památníku kubánského národního hrdiny Josého Martího a setkal se s intelektuály a novináři. Na veřejnosti se tak během jednoho měsíce objevil už posedmé, byť na ústřední oslavy ve městě Santa Clara nedorazil – stejně jako venezuelský prezident Hugo Chávez, který svou účast odvolal kvůli prudkému zvýšení napětí se sousední Kolumbií.

Castro, který zanedlouho oslaví 84. narozeniny, hovořil ve vnitřních prostorách havanského památníku s intelektuály, novináři a umělci o jím vedeném útoku na Moncadova kasárna v Santiagu de Cuba před 57 lety a o některých zahraničněpolitických otázkách. Vnitřní situaci na ostrově nekomentoval.

Nynější kubánský prezident a Fidelův bratr Raúl v Santa Claře byl, ale na shromáždění nevystoupil. Později ho televize ukázala na setkání s představiteli Venezuely, hlavním spojencem a hospodářským sponzorem Kuby. Raúl Castro tam mimo jiné vyslovil podporu Venezuele v jejím vyhroceném sporu se sousední Kolumbií kvůli údajnému tolerování přítomnosti kolumbijských protivládních povstalců na venezuelském území.

Kubánský viceprezident José Ramón Machado Ventura v hlavním projevu při oslavách v Santa Claře řekl, že Kuba nebude spěchat s ekonomickými reformami a zůstane věrna ideálům socialistické revoluce.

Kubánské úřady před časem slíbily svobodu 52 politickým vězňům, které začaly propouštět v polovině července. Předseda kubánského parlamentu Ricardo Alarcón před několika dny navíc řekl, že komunistický režim je připraven propustit ještě víc vězněných disidentů než avizovaných 52.

Raúl Castro na oslavách 57. výročí kubánské revoluce
Zdroj: ČTK/AP/Javier Galeano
Vydáno pod