KLDR si připomíná konec války ve stínu Nezdolného ducha

Soul - V mezinárodních vodách u Korejského poloostrova pokračuje třetím dnem společné vojenské cvičení armád Jižní Koreje a Spojených států nazvané Nezdolný duch. Koná se i přes výhrady Číny a ostré protesty ze Severní Koreje. Ta mezitím slaví výročí konce korejské války. Začátkem září se v zemi také chystá na přelomový stranický sjezd, který by mohl vyřešit nástupnictví po Kim Čong-ilovi. Američané proto nevylučují, že nedojde k provokaci, jakou bylo březnové potopení jihokorejské válečné lodě severokorejským torpédem.

Velitel severokorejské armády Hong Song čchol:

„Američtí imperialisté a jihokorejské loutky dohnali poloostrov na pokraj války. My ale pod vedením brilantního velitele Kim Čong-ila původ agrese vykořeníme!“

Do cvičení Nezdolný duch je zapojeno 200 letadel včetně stíhaček F22, jaderná letadlová loď George Washington a tři torpédoborce. Po protestech Číny, že tak silná vojenská přítomnost ve Žlutém moři v době vypjatých vztahů se severem není vhodná, se manévry odehrávají východně od Korejského poloostrova v moři Japonském. „Nemáme v úmyslu vyprovokovat reakci žádné země  - ani Severní Koreje, ani žádného jiného státu západního tichomoří. Cvičení demonstruje naši připravenost a provázanost, společné odhodlání ubránit svobodu přístupu po moři,“ vysvětluje kontraadmirál amerického námořnictva Dan Cloyd.

Čínská armáda podle státních médií provádí v regionu u Žlutého moře první cvičení odpalování raket dlouhého doletu. Může to být reakce právě na společné vojenské cvičení Jižní Koreje a USA.

Napětí roste od březnového potopení jihokorejské lodi Čchonan. Čtyřicet šest námořníků útok nepřežilo. Vyšetřovatelé našli ve vraku zbytky severokorejského torpéda, Pchjongjang ale vinu odmítá. „Američtí imperialisté a jihokorejské loutky nás obviňují, že jsme loď potopili. To jsou opovrženíhodné báchorky,“ hlásá severokorejská státní televize.

Česká televize ovšem zjistila, že v zemi už jsou několik týdnů k dostání propagandistické plakáty s nápisem „Útok vrátíme jediným úderem“. Typ lodi až příliš věrně zobrazuje potopený Čchonan. O tom, že torpédo vypálili Severokorejci, nepochybuje ani Washington, který v pátek na Pchjongjang uvalil další sankce.

Severokorejská Národní obranná komise v sobotu pohrozila Soulu a Washingtonu válkou. Konec té korejské - 57. výročí - slavili v Pchjongjangu dnes. Příměří, které bylo uzavřeno 27. 7. 1953, vydává KLDR za své vítězství. „Američtí imperialisté se svými jihokorejskými loutkami pořádají velké cvičení - přes odpor korejského lidu a světové veřejnosti. Je to špinavá snaha zadusit KLDR ozbrojenou silou. Pokud američtí imperialisté znovu rozpoutají válku, naše armáda a lid totálně vykoření její zdroj,“ prohlásil představitel severokorejské armády Hong Song-čchol.

Korea byla v srpnu 1945 rozdělena, přičemž sever se ocitl pod vlivem Sovětského svazu a na jihu měly hlavní slovo USA. Severokorejskému vůdci Kim Ir-senovi se na jaře 1950 podařilo přesvědčit Josifa Stalina o tom, že se v případě masivního vojenského úderu jihokorejská vláda rychle zhroutí. A tak 25. června 1950 vtrhly desetitisíce vojáků Korejské lidové armády do Jižní Koreje. Korejská válka se stala prvním konfliktem, do něhož vojensky zasáhla OSN. Trvala tři roky a aniž dosáhla původního cíle severokorejského vedení - násilného sjednocení poloostrova - skončila 27. července 1953 tam, kde začala, na 38. rovnoběžce, která dodnes tvoří hranici mezi Severní a Jižní Koreou. Po jednom z nejkrvavějších konfliktů 20. století, v němž zahynuly nejméně tři miliony lidí, přitom bylo uzavřeno pouze příměří, mírová smlouva dosud podepsána nebyla.

  • Americko-jihokorejské vojenské cvičení autor: Korejské vojenské námořnictvo, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1827/182618.jpg
  • Severokorejský propagandistický plakát autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1828/182789.jpg
  • KLDR si připomněla konec korejské války autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1827/182627.jpg
Vydáno pod