Cameron znovu podpořil členství Turecka v EU

Ankara - Britský premiér David Cameron dnes při oficiální návštěvě v Ankaře vyjádřil pobouření nad překážkami, které se kladou Turecku při jeho vstupních rozhovorech s Evropskou unií. Slíbil, že bude bojovat o to, aby Ankara mohla do EU vstoupit, a nepřímo obvinil Francii a Německo, že jsou proti jejímu plnoprávnému členství. „Zůstanu nejodhodlanějším obhájcem vašeho přijetí do Evropské unie a vašeho většího vlivu na evropskou diplomacii,“ prohlásil v Turecku britský ministerský předseda.

Turecko o vstup do EU požádalo již v roce 1987, ale Brusel v roce 1989 jeho žádost odmítl oficiálně kvůli neplnění politických a ekonomických kritérií. V roce 1999 nicméně už Turecko dostalo status kandidáta na členství v EU a v říjnu 2005 začaly vstupní rozhovory. Z Bruselu od té doby směrem k Turecku pravidelně zaznívá kritika za pomalé reformy. EU s Tureckem dosud otevřela jen 12 z celkových 35 vyjednávacích kapitol a jen jedna byla uzavřena.

Někteří evropští státníci, zejména německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy, navrhují, aby Turecko získalo takzvané privilegované partnerství. Obávají se vstupu země se 73 miliony obyvatel, kteří se hlásí k islámu. Turecko však požaduje plnoprávné členství. Spojené státy i Evropa jsou také znepokojeny tím, že se Turecko, které je podle nich již unaveno pomalostí vstupních rozhovorů, obrací ke svým muslimským sousedům, zejména Íránu. Toto znepokojení vzrostlo, když Ankara odmítla v Radě bezpečnosti OSN hlasovat pro nové sankce proti Íránu, který Západ obviňuje, že chce získat jaderné zbraně.

David Cameron v projevu k tureckým podnikatelům:

Víte, kdo řekl: „To je země, která není evropská. Její historie, geografie, ekonomika, zemědělství a charakter jejího národa, vše jde opačným směrem. Je to národ, který se nemůže stát plnoprávným členem přes své požadavky a snad i přes své přesvědčení?“ Byl to generál de Gaulle, který tak popsal Velkou Británii, než vetoval náš vstup do EU. Víme, co to je být z klubu vyloučeni. Víme však také, že se to může změnit.

„Když pomyslím na to, co udělalo Turecko pro obranu Evropy jako spojenec v NATO, a na to, co Turecko nyní činí v Afghánistánu po boku evropských spojenců, přivádí mě to k hněvu,“ řekl Cameron v projevu před tureckými podnikateli. Turecko má v NATO po Spojených státech nejpočetnější armádu a je významným článkem aliance na jejím jihovýchodním křídle. V Afghánistánu má v mezinárodních silách ISAF 1800 vojáků.

Turecká vlajka
Zdroj: ČT24