Americký Kongres schválil dodatečné výdaje na války

Washington - Americká Sněmovna reprezentantů schválila dodatečných 33 miliard dolarů na operace v Afghánistánu a Iráku. Peníze mají pokrýt především vyslání dalších 30 000 vojáků do první ze zmíněných zemí. O posílení kontingentu rozhodl prezident Obama loni a o dodatečné výdaje požádal už v únoru. Schvalování se ale protahovalo především kvůli odporu části Obamových demokratů.

Podle zákona bude vyčleněno pro tento rok dodatečných 33 miliard dolarů (635,7 miliard korun) většinou pro americkou armádu v Afghánistánu, i když část bude krýt i výdaje v Iráku. Kongres také schválil čtyři miliardy dolarů na zahraniční pomoc. Schválení dodatečných výdajů umožní financovat vyslání dalších 30 000 amerických vojáků do Afghánistánu, o němž rozhodl prezident Obama loni v prosinci.

Nově schválená suma doplní plánované výdaje na válku v Iráku i v Afghánistánu ve výši 130 miliard dolarů, které již Kongres schválil na letošní fiskální rok, jenž končí 30. září.

Zákon podpořilo více republikánů než demokratů. Obamovi demokrati, kteří jsou rozděleni v názorech na konflikt v Afghánistánu, blokovali měsíce toto opatření a kolem stovky z nich hlasovalo proti novým výdajům. Kritici války tvrdí, že únik tajných informací o afghánské válce posílil jejich přesvědčení, že cena této války je příliš vysoká i vzhledem k rostoucím domácím potřebám.