Slovenská koalice to má s parlamentní většinou nahnuté

Bratislava - Na Slovensku dnes zavládl zmatek nad osudem parlamentní většiny vládní koalice. Podle serveru hnonline.sk prohlásil poslanec Igor Matovič z vládní Svobody a Solidarity (SaS), že se třemi kolegy kvůli nespokojenosti s programovým prohlášením vlády odchází z poslaneckého klubu strany. Posléze tuto informaci popřel, nicméně není vyloučeno, že k odchodu poslanců může dojít někdy v budoucnu. Koalice se ve 150členné Národní radě nyní opírá o 79 hlasů.

Odchod čtveřice poslanců z parlamentního klubu liberální SaS odmítl také slovenský ministr kultury Daniel Krajcer (SaS). Ve slovenské zpravodajské televizi TA3 odchod dementoval Matovičův poslanecký kolega a člen nezávislého občanského hnutí Obyčejní lidé Jozef Viskupič. Právě spor o neuznané připomínky Obyčejných lidí k programovému prohlášení vlády měl být důvodem odchodu.

Slovenská vláda schválila svůj program, zveřejní jej v pondělí. Mezi priority patří snižování deficitu veřejných financí, zlepšení podnikatelského prostředí a boj proti korupci.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Vládní program žádné překvapení neskrývá: kabinet premiérky Ivety Radičové se rozhodl problémy země řešit postupnými kroky a ne šokovou terapií. O to větší překvapení ale vládě připravili její vlastní poslanci z politické platformy Obyčejní lidé. Čtyři poslanci dali koalici ultimátum. Pokud kabinet nezahrne do programu i zdanění poslaneckých platů a finanční postihy za absence v parlamentu, vystoupí z poslaneckého klubu.

Igor Matovič:

Hnonline.sk nově na svém webu zveřejnil přepis rozhovoru s Matovičem. Poslanec na otázku, zda z klubu odchází, odpověděl, že se „vydali na tuto cestu“. Matovič v následném telefonátu redakci podle serveru řekl, že rozhovor nezvládl a že rozhodnutí není definitivní. SaS se ho prý dozví jako první.

„Bylo by od nás pokrytecké, abychom nadále zůstávali v klubu SaS a tvářili se, že se nic nestalo,“ citoval server hnonline.sk Matoviče. Ten v rozhovoru také prohlásil, že koalice bude mít 75 poslanců, kteří budou hlasovat na základě stranického příkazu, a čtyři poslance, kteří budou „hlasovat na základě svého svědomí a vědomí s pocitem odpovědnosti vůči voličům“.

Matovič zároveň prohlásil, že Obyčejní lidé jsou ochotni podporovat byť menšinovou pravicovou vládu. Návrat Jána Sloty by jim totiž jejich voliči neodpustili.

Kvarteto středopravých vládních stran - Slovenská demokratická a křesťanská unie-Demokratická strana (SDKU-DS), Křesťanskodemokratické hnutí (KDH), liberální Svoboda a Solidarita (SaS) a slovensko-maďarská strana Most-Híd - obsadilo po červnových volbách 79 křesel. Získalo tak v parlamentu většinu nad vítězem voleb Směrem - sociální demokracií expremiéra Roberta Fica, který nezískal dostatečně silného koaličního partnera. Zástupci Obyčejných lidí se do Národní rady probojovali z posledních míst kandidátky SaS díky preferenčním hlasům.

Vydáno pod