Federální soud zablokoval sporné části arizonského imigračního zákona

Phoenix (USA) - Federální soud v americkém Phoenixu zablokoval sporné části přistěhovaleckého zákona státu Arizona. Soudním příkazem vyhověl žádosti Bílého domu, podle něhož jsou otázky imigrace věcí federální vlády. Arizonská policie tak například nebude moci zjišťovat imigrační status zadržené osoby. Zákon začne v Arizoně platit od čtvrtka.

Arizonský zákonodárný sbor, v němž mají převahu republikáni, schválil zákon v dubnu. Snažil se tak omezit příliv nelegálních přistěhovalců, kteří do státu proudí přes hranici s Mexikem. Kontroverzní zákon okamžitě kritizovala administrativa prezidenta Baracka Obamy a uvedla, že jej napadne u soudu. Proti normě protestovali i ochránci lidských práv, kteří ji označovali za rasistickou a v rozporu s americkou ústavou.

Očekává se, že dnešním soudním příkazem bitva o zákon nekončí a že se příznivci normy proti tomuto rozhodnutí soudkyně Susan Boltonové odvolají. Odborníci předpokládají, že případ skončí až u Nejvyššího soudu. Ten také bude muset rozhodnout, jestli imigrační otázky mají řešit jen federální úřady, nebo jestli si to mohou určovat jednotlivé státy samy.

Boltonová vynesla svůj verdikt v okamžiku, kdy arizonská policie končila poslední přípravy na uvedení zákona v platnost. Na čtvrtek se také ve Phoenixu chystaly velké demonstrace. Přinejmenším jedna skupina nesouhlasící se zákonem se chystala zablokovat vstup do federálních úřadů, aby policii donutila zjišťovat imigrační status aktivistů. Zákon má ale i mnoho příznivců, kteří v uplynulých týdnech a měsících demonstrovali nejen ve Phoenixu, ale i v dalších městech po Spojených státech.

V USA je podle odhadů přes deset milionů nelegálních přistěhovalců, většinou hispánského původu. Obama sice arizonský zákon kritizoval, zároveň ale uznal nutnost přijetí imigrační reformy. Za důležité také považuje, aby americké firmy dodržovaly zákony a nenajímaly ilegální pracovníky.

Mexické ministerstvo zahraničí vydalo v úterý prohlášení, že země posiluje konzulární služby pro své občany v Arizoně. Podle ministerstva Mexiko vyslalo dodatečný personál na svých pět arizonských konzulátů, aby zajistilo osobní a právní pomoc. „Jsme připraveni přijmout okamžitá opatření nutná k ochraně práv Mexičanů v Arizoně bez ohledu na jejich imigrační status,“ uvedl úřad.

  • Hranice mezi USA a Mexikem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1831/183084.jpg
  • Americká policie zasahuje proti demonstrantům autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1832/183128.jpg
  • Hranice mezi Mexikem a USA autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1052/105147.jpg