Francouzská vláda chce zatočit s romskou kriminalitou

Paříž - Francouzská vláda oznámila, že do tří měsíců zruší tři stovky ilegálních tábořišť, které si v zemi zřídili zdejší kočovníci a také Romové z Bulharska a Rumunska. Ti z nich, kteří se dostali do konfliktu se zákonem, budou deportováni zpět do Rumunska nebo Bulharska. Obhájci lidských práv kvůli tomu obviňují vládu prezidenta Nicolase Sarkozyho z rasismu a populismu a varují před vytvářením etnického napětí v zemi.

Kontroverzní schůzku věnovanou řešení romské kriminality svolal Sarkozy v souvislosti s nedávnými střety mezi Romy a policií ve francouzském městě Saint-Aignanu. Zúčastnil se jí premiér François Fillon, ministryně spravedlnosti, ministr vnitra a ministři pro integraci a pro evropské záležitosti. Čelní představitelé romské komunity, kteří nebyli k jednání přizváni, dnes schůzku označili za rasistickou a varovali před možnými důsledky, pokud nebude vyslyšen i jejich hlas.

Podle odhadů je nyní ve Francii asi 20 000 rumunských Romů, z nichž jen velmi malá část má pracovní smlouvu. Francie chce vyhoštěním nelegálních romských přistěhovalců mimo jiné řešit stále rostoucí problém nepokojů v romských osadách. Při střetech v Saint-Aignanu napadl minulý týden dav Romů policejní stanici poté, co četníci zastřelili Roma, který unikal policii a prorazil silniční zátaras. Mladí výtržníci stříleli na policisty, podpálili několik desítek aut a několik obchodů. Policisté jejich střelbu opětovali palbou gumovými, ale i ostrými projektily. Zadržena byla dvacítka osob.